fbpx

Справа Замкового: депутат Гавриш розповів, як постраждав від ляпаса активіста

Політика 12:02, 29.06, 2017

Сьогодні на судовому засіданні у справі активіста, ветерана АТО Олексія Замкового, якого обвинувачують у побитті депутата міської ради Петра Гавриша, заслухали потерпілого.

Нагадаємо, під час громадських слухань 16 вересня 2016 року щодо забудови в районі вулиць Макогона – Крайківського між Олексієм Замковим, якого підтримала громада мікрорайону, і депутатом міськради Петром Гавришем сталася сварка. На образливі вигуки Петра Гавриша, який агітував за масштабну забудову мікрорайону, Замковий відрегаував ляпасом. Депутат у відповідь спробував копнути Замкового, але його відтягнули. Згодом депутати міськради від "Свободи" звернулися до поліції зі скаргою на Замкового – проти активіста розпочали кримінальне провадження за "побої без тілесних ушкоджень".

Сьогодні на судове засідання у справі активіста і ветерана АТО Олексія Замкового, якого обвинувачують у завданні "побоїв без тілесних ушкоджень" депутату Івано-Франківської міської ради Петру Гавришу, прийшли прихильники і підсудного, і його "жертви" – всього зо півсотні осіб. У групі підтримки Замкового – мешканці вул. Макогона, які виступали проти масштабної забудови мікрорайону, активісти і ветерани АТО. Підтримати депутата і також учасника АТО Гавриша прийшли депутати міської ради і колеги-ветерани.

На засіданні Замковий заявив, що вимагає відводу прокурора Гринишина. За словами обвинуваченого, на останній сесії міської ради свідки у справі Руслан Марцінків і Оксана Савчук демонстрували у сесійній залі відео – доказ у справі. Причому відео було урізане з метою маніпуляції.

"На мене таким чином чинився тиск. А прокурор міста мав би дати оцінку, а він почав те відео коментувати. Я не можу довіряти прокурору, який є підлеглим прокурора міста. На мене чиниться тиск з боку свідків, а прокуратура не працює", – заявив Замковий.

Адвокат Петра Гавриша заперечив проти відводу: вважає, що для цього нема підстав. Поки суддя Наталія Деркач вийшла до нарадчої кімнати, між прихильниками Гавриша виникла сварка і довелося викликати охорону, яка заспокоїла опонентів. Врешті, суддя оголосила, що у клопотанні Замкового відмовлено через відсутність підстав.

Гавриш також заявив, що цивільного позову до Замкового заявляти не буде.

Прокурор оголосив обвинувальний акт: Замкового обвинувачують за ч. 2 ст. 350 ККУ  умисне нанесення побоїв або заподіяння легкого чи середньої тяжкості тілесного ушкодження службовій особі або громадянинові, який виконує громадський обов'язок, у зв'язку з їхньою службовою чи громадською діяльністю, а також вчинення таких дій щодо їх близьких. Карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років. 

Суд вирішив допитати обвинуваченого, потерпілого, свідків і розглянути докази. Замковий скористався правом відмовитися від показів і зазначив, що даватиме покази в кінці. Розпочали з допиту Гавриша. 

Петро Гавриш

Петро Гавриш дає покази в суді

"Я брав участь у слуханнях як депутат міської ради, а також згідно з розпорядженням міського голови як член робочої групи з організаціі слухань. Мав озвучити кілька важливих речей, зокрема про зменшення поверховості, проектування дитячого садка, ремонт комунікацій на вулиці Макогона тощо. Ви з відео зможете побачити, що я намагався донести цю інформацію до присутніх. Я підійшов до мікрофона, Замковий почав у мене його забирати, я не віддавав. Потім, переглядаючи відео, я побачив, що утримувався за руку Замковим, після чого отримав удар в обличчя. На цьому моя участь у громадських слуханнях закінчилася",  поскаржився Гавриш.

Гавриш додав, що після ляпаса у лікувальні заклади не звертався.

Цікаво, що Гавриш не зміг пригадати, що намагався копнути Замкового (що добре видно на відео). 

"Після того, як отримав ляпаса, я намагався дистанціюватися. Я не можу сказати, чи це був удар… Це був випад ногою, але я не відчув зіткнення з тілом",  сказав Гавриш.

На цьому сьогодні судове засідання завершилося. Наступне призначене на 27 липня. 

Як повідомляв КУРС, низка відомих громадських організацій Івано-Франківська заявили, що кримінальне переслідування Олексія Замкового має ознаки політичного замовлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: