fbpx

У Франківську реанімують найстарішу дитячу бібліотеку

Суспільство 13:33, 01.03, 2018

Ініціатива "Франківськ Який Треба Берегти" реалізує проект з перетворення обласної дитячої бібліотеки на читацький простір.

Івано-Франківська обласна дитяча бібліотека живе у старовинній будівлі з колонами та вежею – біля скверу Міцкевича. 123 роки тому будинок звели для потреб польського спортивного товариства "Сокіл". Бібліотека оселилася в ньому після Другої світової війни. В останні кілька років над відродженням книгозбірні спільно працюють її працівники та громадські активісти, розповідає Читомо.

КУРС писав, що ініціатива Марії Козакевич "Франківськ Який Треба Берегти" відновила вітражні віконечка у "Казковій вежі" бібліотеки. 

Раніше активісти реставрували бібліотечні двері. 

Нещодавно ініціатива отримала грант від громадського ресторану "Urban Space 100" на оновлення читального залу обласної джитячої бібліотеки.

"Двері і вежа – зовнішній магніт, який може зацікавити дитину зайти до бібліотеки. Але розуміємо, що лише зовнішнім виглядом читача не втримати. Потрібне сучасне наповнення, щоб дитина захотіла там залишитись, – розповідає Марія Козакевич. – Місту бракує хороших освітніх просторів для дітей. Є ігрові кімнати, де дитина може побігати, погратися. Але треба привчати дітей до читання, надихати їх до цього. Кажуть, дитина, яка читає, виростає дорослим, який думає".

Також вона зазначає, що бібліотека старається і працює над наповненням, але дітям потрібен сучасний дизайн.

"Ми бували з власними дітьми у Центрі Шептицького у Львові. Дітвора забігає туди і одразу знає, що їм робити: бере книжку, сідає у зручне крісло, почувається комфортно і просто. Єдине завдання за батьками – привести дитину туди", – каже пані Марія.

Зараз активісти працюють з архітекторами і дизайнерами над проектом оновлення читального залу. Є багато ідей: від покращення освітлення до реогранізації простору. Також вони хочуть залучити велике підвіконня. Зараз його використовують як вітрину: складають іграшки і книжки.

"Ми ж думаємо над тим, щоб зробити його комфортним місцем для читання. Це, як на мене, буде найкращою вітриною для бібліотеки. Також спробуємо допомогти оновити книжковий фонд сучасними книжками. Але на цьому підтримка бібліотеки не завершиться. Хочемо наповнити цей простір життям і багатофункціональністю", – говорить активістка.

Щорічно Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей обслуговує понад 10 тисяч читачів. Здебільшого це учні міських шкіл та шкіл приміських сіл. Книговидача – понад 200 тисяч. Фонди – понад 100 тисяч примірників. 

15-й рік керує книгозбірнею Ірина Тацакович: "Ми спеціалізована бібліотека, а це своя специфіка і особлива атмосфера. Перш за все – дитяча література і дитячі видання. А також це робота з дітьми і створення комфортного середовища, щоб читачам було зручно і затишно в наших стінах.

У бібліотеці працює шість відділів. Маємо два читальні зали: для маленьких читачів та для учнів 5-9 класів. Окрім дітей, обслуговуємо і дорослих читачів. Це педагоги, студенти, вчителі читання, а також батьки наших читачів".

Також пані Ірина зазначає, що позиція команди залишається незмінною – бібліотека повинна залишатися інформаційним центром. Місцем, де дитина може отримати якісну інформацію – правдиву, перевірену, нешкідливу.

Читайте також: Казкова вежа з сюрпризом: для франківців та туристів приготували інтерактивний подарунок

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: