fbpx

"Мами Прикарпаття" не можуть добитися від влади дитячого майданчика в центрі Івано-Франківська

Суспільство 09:41, 25.07, 2014

Ще у минулому році небайдужі батьки звернулись до представників місцевої влади з пропозицією облаштувати дитячий майданчик у центрі Івано-Франківська на площі Міцкевича. В Івано-Франківську ГО "Мами Прикарпаття" оголосили конкурс проектів.

Спеціально облаштованих для дітей місць у центрі Івано-Франківська не достатньо. ГО "Мами Прикарпаття" звернулись до міської влади з пропозицією облаштувати такий майданчик на площі Міцкевича ще у вересні 2013 року, але тоді отримали лише відписку, що "середмістя є туристичним і культурним центром міста. Дані сквери – це частина цілісного історично сформованого архітектурного середовища". На думку головного архітектора Івано-Франківська Володимира Гайдара, такий майданчик міг би зруйнувати існуюче середовище. В департаменті містобудування та архітектури запропонували облаштувати такі майданчики на подвір’ях та на околицях історичного центру.

Врахувавши ці зауваження, "Мами Прикарпаття" не залишили свою ідею і запропонували провести конкурс на облаштування дитячого майданчика на площі Міцкевича. У співпраці із департаментом сформулювали основні критерії для проектів дизайнерів та архітекторів. 24 липня представили два нових проекти.

Перший проект представила молодий архітектор Анна Бажан. Вона врахувала, що знаходитиметься майданчик в історичному центрі, тому намагалася максимально вписати його у ландшафт і водночас не привертати надто багато уваги:

"Потрібно враховувати, що там постійно є туристи, відпочиваючі і є необхідним фотофіксація пам’ятників архітектури, тому майданчик не має бути центром чи окрасою площі", – розповіла Анна.

Вартість матеріалів для реалізації цього проекту – близько 20 тисяч гривень.

Фірма "Інтер Атлетика" запропонувала другий проект з великою кількістю ігрових елементів, які до того ж пристосовані до дітей з особливими потребами. Прив'язка до розташування і кількості атракціонів для дітей відсутня. Вартість усіх об'єктів, включених до проектів, – 102 250 грн.

Начальник відділу охорони культурної спадщини міського виконавчого комітету Ігор Панчишин знову підняв питання, що площа Міцкевича – історична та культурна спадщина міста і дитячий майданчик там "не вписується". Він запропонував пошукати інші місця в центрі міста для його облаштування.

Головний архітектор міста Володимир Гайдар висловив підтримку батькам, але наголосив, що поспішати з облаштуванням саме цієї території не варто. Тим більше він повинен не надто активізувати дітей.

"Майданчик повинен бути не лише для дітей, а й для їхніх мам. Щоб вони не просто сиділи, поки діти граються, а займалися зі своїми дітьми. Це має бути мистецька річ! Це не має бути ігровий майданчик. У ньому має бути пізнавальний аспект", – зазначив Гайдар.

У результаті зустрічі вирішили знову оголосити конкурс, цього разу "серйозний". Протягом тижня департамент містобудування і архітектури збиратиме ідеї місцерозташування нового майданчика в межах історичного центру. А тоді вже оголосять про конкурс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: