fbpx

Віце-прем'єр незадоволений децентралізацією на Прикарпатті

Політика 14:43, 30.09, 2016

Найуспішніше реформа з децентралізації проходить в Дніпропетровській, Житомирській, Тернопільській та Хмельницькій областях. Тим часом в Івано-Франківській і Закарпатській областях місцеві лідери неохоче віддають свою владу.

Про це віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко повідомив в інтерв'ю Цензор.НЕТ.

"Дуже активні Дніпропетровська, Житомирська, Тернопільська, Хмельницька області. Посилювати роботу потрібно в Івано-Франківській області, Закарпатській. Там місцеві лідери неохоче віддають свою владу. Але є звернення від громад, які готові об'єднатися, і скаржаться на голів обласних адміністрацій (Нагадаємо, головою Закарпатської обласної державної адміністрації є Геннадій Москаль, Івано-Франківської обласної державної адміністрації – Олег Гончарук  ред.). Будемо працювати з ними аж до звільнення. Але зрозумійте – проблему, яка формувалася десятиліттями, складно вирішити в один момент. Для нас найважливіше  добровільність, яка закладена в назві закону. Райони та громади, які були створені в радянській Україні, створювалися за принципом "розділяй і володарюй". Процес децентралізації зараз  це процес об'єднання країни. Так, потрібно змінювати кордони деяких районів. Але якщо люди об'єдналися, проводять вибори, значить і кордони повинні бути змінені в рамках цього процесу. Важливо, щоб в цьому не брали участі чиновники з Києва, а приймали рішення люди на місцях. Ми все це закріплюємо на законодавчому рівні. Але потрібно прийняти зміни до Конституції, щоб скасувати адміністрації, створити виконкоми", – зазначає Зубко.

Складно, за словами Зубка, втілити сьогодні реформу децентралізації і в окремих районах Донбасу.

"Люди, які проживають на окупованих територіях, хочуть знати, чи є у нас чіткий план повернення цих земель. Адже не виникає питання: ми повертаємо Крим чи ні? Повертаємо! Так само і з окупованими територіями Донецької і Луганської областей. Ми їх зобов'язані повернути. Яким чином це імплементувати? Представники ОБСЄ і Червоного Хреста говорили мені під час зустрічі в Слов'янську: ми ніде не бачили, щоб люди так активно їздили з окупованої території в мирну зону і назад. І все це під щоденними обстрілами. Нам активно намагаються нав'язати, що в Україні йде громадянський конфлікт  а його насправді немає! Є російські війська, які постійно підтримують обстріли, вбивства мирних людей, щоб розколоти нашу країну. Тому для нас дуже важливо продовження санкцій і виконання мінських домовленостей. Росія повинна зробити кроки з тих питань, за якими виступила гарантом: відвести війська, обміняти військовополонених і закрити кордони",  вважає віце-прем'єр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: