fbpx

Захворюваність на кір зросла в 17 разів: Прикарпаття – друге в Україні за кількістю хворих

Здоров'я 16:42, 01.11, 2018

Захворюваність на кір в Україні невпинно зростає: лише за останній тиждень занедужало 1319 людей, а з початку року – понад 35 000. Померло від ускладнень кору цього року 15 людей, з них 11 – діти.

Сьогодні в Івано-Франківській ОДА за участю керівництва області та Департаменту охорони здоров'я відбулась селекторна нарада з представниками МОЗ та Центру громадського здоров’я з приводу захворюваності на кір в Україні.

"За минулий тиждень спалах кору посилився, захворіло 1300 осіб, – повідомила заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина. – За весь період цей показник вже склав 35 233 захворілих, з яких – 15 з летальним випадком. Серед померлих 11 дітей, 4 дорослих".

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, за дев’ять місяців 2018 р., проти аналогічного періоду минулого року, захворюваність зросла у 17 разів. Найвищі показники захворюваності та смертності від кору фіксують у тих областях, де найменше вакцинованих дітей і дорослих. Це Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області. 

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити на сайті Центру громадського здоров’я за посиланням. Аналіз вакцинального статусу хворих на кір чітко підтверджує, що 22 995 хворих не були вакциновані, стверджують в ЦГЗ МОЗ. 

Найчастіше хворіють на кір діти 5–9 років (32% серед усіх випадків кору серед дітей); переважно це ті діти, які мали б отримати друге щеплення у шестирічному віці, проте з різних причин не отримали його вчасно, тому їхній імунітет повністю не сформовано.

Із середини вересня, після повернення студентів та школярів до навчальних закладів, розпочався прогнозований підйом захворюваності, відзначили в ЦГЗ, який досяг чергового піку минулого тижня – 1319 випадків.

Як проінформував директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Микола Стовбан, станом на 31 жовтня на Прикарпатті від початку року зареєстровано 3612 випадків, з них – 971 серед дорослих та 2641 – серед дітей віком до 17 років.

Він зазначив, що згідно з висновками комісії МОЗ, яка розслідувала спалах кору в селі Петранка Рожнятівського району, було вжито низку термінових заходів, зокрема скореговано плани вакцинації на поточний рік, запроваджено щоденний моніторинг щодо реєстрації захворюваності на кір у регіоні, а також розпочато тренінги з медичним персоналом, які відповідають за проведення імунізації.

Щодо вакцин, посадовець додав, що вакцину АКДП у 2018 р. область не отримувала і користувалась залишками 2017 року. Вакцину КПК було отримано у кількості 29 тисяч доз при потребі 60 тисяч, вакцину АДП 39 тисяч доз. Дефіцит вакцини АДП-м складає 180 тисяч доз.

Керівництво МОЗ запевнило, що дефіциту вакцин в Україні немає і вона буде поставлятися в області протягом трьох років безперервно, а також закликало регіони відповідально ставитися до розрахунків потреби вакцин та ефективно розподіляти препарати між лікувальними закладами, стежити за їх наявністю та вчасно звертатися в міністерство, якщо потрібних вакцин нема, інформує прес-служба ОДА. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: