fbpx

Жінки в бізнесі: франківчанки поділилися найбільшими проблемами експорту. ФОТО

Економіка 11:50, 02.04, 2018

В Івано-Франківську проходить круглий стіл жінок-підприємців з міста та області, які спілкуються про експортні можливості та подолання експортних бар'єрів.

Керівник сектору по роботі з міжнародними організаціями Івано-Франківської Торгово-промислової палати Наталія Бартків розповіла, що проблема жінок, які мають власну справу, актуальна не лише для України, а й для світу в цілому. Аби подолати стереотипи та заохотити рішучих жінок виходити на міжнародні ринки, в Івано-Франківську ініціювали проведення тематичного круглого столу та при ТПП планується створити комітет "Жінки в бізнесі".

"Кожна жінка, яка має бажання стати бізнесменом, зазвичай поєднує в собі декілька професій: мама, дружина, і відповідно бізнесмен. Чоловікам набагато легше у цьому питанні. Як це все поєднувати – треба порушувати це питання і розповідати. Деякі жінки мають чудові ідеї, але вони їх не можуть втілити через ці бар’єри",  зазначає Наталія Бартків.

Проектний менеджер платформи She Exports Юлія Тахтарова зауважує що метою цього круглого столу є обмін досвідом між жінками-підприємцями, які прагнуть розвивати експорт товарів та послуг. Фахівці приїхали до Івано-Франківська, аби почути проблеми місцевих бізнесвумен та допомогти їх розв’язати.

"Цей формат у формі діалогу, тому нам важливо почути фідбек у першу чергу. Таким чином ми хочемо зрозуміти, як на базі офісу з просування експорту, де ми розвиваємо такі напрямки, як бізнес-консалтинг чи експортний консалтинг, освіта для експортерів та торгові місії, як ми з цим інструментарієм можемо допомагати жінкам Івано-Франківщини",  розповідає Юлія Тахтарова.

На її думку, найбільшою проблемою у бізнесі для жінок є недостатня кількість якісної інформації.

За словами Наталії Бартків, у регіоні бізнесвумен займаються здебільшого легкою чи харчовою промисловістю, проте бувають і представниці ІТ-галузі, деревообробки.

На круглий стіл прийшли як ті жінки, які вже займаються експортом, так і новачки, які мають глобальні плани.

Керівник компанії "Буквиця", яка займається крафтовим виробництвом одягу, Наталка Найда взяла участь у круглому столі, адже вважає, що саме на таких заходах можна отримати інформацію, якої бракує для успішного виведення бренду на міжнародний ринок. Вона співпрацює з проектом CUTIS вже два роки, завдяки чому налагодила експорт до Канади.

"Ще два роки назад інформації про те, як компанії вийти на експорт, не було ніде, навіть Google не міг нічого сказати. З 2016 року після того, як створився Офіс просування експорту і з’явилася програма CUTIS, все стало доступніше. Ці люди допомагають і у веденні бізнесу, і ми тепер знаємо, що таке сертифікація, як проходити кордони, які обсяги продукції, які вимоги є в канадського ринку. Тому це дуже корисно",  поділилася Наталка Найда.

1

"На даний момент в нашому суспільстві немає перешкод перед жінками, аби вони могли увійти в бізнес. Це все ярлики, навішані на проблему",  зауважує Наталія Бартків.

Захід ініційований платформою She Exports Export Promotion Office/Офіс з Просування Експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, Івано-Франківською торгово-промисловою палатою, Canada-Ukraine Trade and Investment Support project – CUTIS.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: