fbpx

100 днів Марцінківа: сказане і зроблене

Політика 21:41, 10.03, 2016

Минуло 100 днів, відколи міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків склав присягу та почав господарювати у місті. За свою першу "сотку" голова сформував лояльну команду та задав тон роботи міської ради. Сто днів – це таки замало, аби прискіпуватися до виконання передвиборних обіцянок. Але достатньо, щоб зробити висновки про стиль управління, принципи і позиціонування нового голови і його команди.

"Свободівець" Руслан Марцінків переміг у другому турі виборів мера Івано-Франківська 15 листопада. За два тижні, 1 грудня, склав присягу на вірність громади та приступив до виконання своїх обов’язків.

Новообраний мер відзначив, що працюватиме так, щоби виконати задекларовану партійну програму розвитку "Івано-Франківськ – місто для життя", розраховану до 2020 року. Також пообіцяв співпрацювати зі всіма політичними силами, які пройшли в міськраду, незалежно від того, чи вони підтримували його на виборах. А ще – небачену раніше відкритість і підзвітність громаді.

 

Театр відкритості

Передвиборна програма Марцінківа починається з блоку "Місто відкритої влади, близької до людей". Однак перші ж кроки "відкритої влади" розпочалися з кулуарних договорняків. З них у міськраді й народилася більшість із, здавалося б, політичних опонентів: БПП "Солідарность" та "Свободи" й "Батьківщини".

На першій сесії міськради промерівська більшість віддала пропрезидентській фракції комісію з питань містобудування та земельних відносин. З семи членів комісії – четверо депутатів-забудовників від БПП.

Взамін депутати від "Солідарності" підтримали на посаду секретаря міськради "свободівку" Оксану Савчук. З цього голосування розпочалися і перші конфлікти у раді.

На другій сесії депутати прийняли регламент, яким передбачили якісь закриті пленарні засідання. Хоча рада в принципі не може розглядати питань, що містять інформацію з обмеженим доступом.

Скандали у міськраді виникли і після прийняття бюджету. Адже мало хто з новообраних депутатів ознайомився з бюджетом міста до голосування. Обіцяний Марцінківим "відкритий бюджет" так і не став реальністю. Наразі мер обмежується публікацією на своїй сторіночці у фейсбуці сканів документів про надходження до міської скарбниці, називаючи це "першими кроками в напрямку до відкритого бюджету". Тим часом із впровадженням у місті справді ефективної системи електронних закупівель ProZorro, яка серйозно обмежує можливості розкрадати бюджет, Марцінків радить не поспішати.

Так само у опонентів мера чимало питань і щодо формування списків робіт, зокрема, ремонту доріг, які плануються цього року, вливань до статутних фондів деяких комунальних підприємств на мільйони гривень тощо.

Обіцяних новим мером прозорості  і відкритості франківці не побачили і під час засідань виконкому. Найважливіші питання часто вносяться з голосу, а суть питань обговорюють не на виконкомі, а – на "прогонках", які проходять у закритому режимі. На сесії лояльна більшість лише піднімає руки – без зауважень і дискусії, голосуючи за рішення, розроблені вузьким колом наближених до мера осіб. Власне, нова команда всіляко демонструє опонентам, що обійдеться без них і рахуватися з думкою, відмінною від власної, не збирається. Цей "бульдозерний стиль" управління містом був характерний "свободівцям" і за попередньої міськради, а тепер – вже з власним мером – він став лише виразнішим.

Взамін реальної прозорості у прийнятті важливих для міста рішень громаді пропонується медійний сурогат відкритості. Мера всюди повно в інформаційному просторі – ось він на телеканалах, ось забездурно роздають газетки, ось "спілкується" з громадою на радіо, звітує у фейсбуці, висить на білбордах… Втім, це завжди гра в одні ворота, всього лише монологи, на які не шкодується ні часу, ні готівки з невідомо якої каси. Мер схильний до театральних жестів – прийти на ринок "спілкуватися" з продавцями, о шостій ранку проїхатися в маршрутці, "перевірити" вдосвіта, як бабусі замітають місто, і викласти фото в соцмережі… Такі форми "відкритості до громади" дозволяють позицінувати Марцінківа як "свого хлопця", турботливого батька міста. Але насправді це лише популістська завіса й загравання з електоратом, що не має нічого спільного з реальною прозорістю і підзвітністю.

 

Перші рішення

Другий блок програми міського голови "Місто вільне від хаотичних забудов та збереження історичної цінності будівель".

До честі Руслана Марцінківа, у міськраді підготували проект рішення про мораторій  на розміщення і проектування нових будівель в межах історико-архітектурної заповідної території міста. Краще пізно, ніж ніколи.

Однак боротися з конкретними незаконними забудовами у місті команді мера не дуже вдається. Виконком нібито скасовує містобудівні умови і обмеження сумнівних забудов. Після того здебільшого забудовники оскаржують рішення виконкому у судах. А то й просто не пускають керівників міста на будмайданчики. Згадаймо один з найгучніших свіжих скандалів, як громадська організація "Товариство сприяння обороні України" (ТСОУ) без жодних документів розпочала будівництво напроти міського озера на Мазепи, 144.

У третьому блоці програми міський голова обіцяв "Місто зручного пересування та "зеленого транспорту".

На виконання цієї декларації міського голови з 1 січня в Івано-Франківську запрацювала нова схема пасажирських перевезень.

Однак скарг на перевізників не поменшало – водії грублять пасажирам, самовільно міняють маршрути, не дотримуються графіків. В окремих випадках їх штрафують чи звільняють. Якість громадських перевезень міській владі наразі покращити не вдалося, але робота в цьому напрямку триває.

Досить успішно у місті впроваджують розділи мерської програми "Місто, яке дбає про дітей…" та "Місто вшанування історії та плекання патріотизму". Щоправда, скасування безкоштовного харчування для дітей у 1-4 класах не надто асоціюється з турботою. Відповідне рішення міської ради спровокувало серйозний суспільний резонанс, який опозиційні сили підігріли акціями протесту.  

У місті продовжуються заходи з утеплення будинків, встановлення енергоощадних вікон тощо. Це "іменні" програми Марцінківа, розроблені ще в часи його секретарювання у міській раді. Вони заслужено додали йому голосів на виборах і продовжувати їх потрібно.

А от про розділи передвиборчої програми, які стосуються залучення інвестицій та розвитку бізнесу, поки що говорити зарано та й нема що. Інвестиційними проектами, які б забезпечили створення помітної кількості робочих місць, місто, на жаль, не може похвалитися вже багато років.

Окрім партійної програми, Марцінків йшов на вибори й з усними обіцянками. До прикладу, обіцяв виборцям реформувати комунальне підприємство "Єдиний розрахунковий центр". Питання змін до статуту підприємства справді винесли на сесію міської ради. Та наразі реформа звелася до зміни назви "ЄРЦ" на "МІУК" – "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія" та рішенням збільшити удвічі статутний фонд підприємства – з 36 до 75 мільйонів гривень.  

Також Марцінків декларував безкоштовний проїзд в громадському транспорті для школярів і 50% знижку для студентів. Цю обіцянку міський голова вже виконав наполовину: з 1 січня з 7.30 до 20 години франківські учні безкоштовно їздять у громадському транспорті за учнівськими квитками. Пільговий проїзд для студентів у мерії обіцяють увести після впровадження електронного квитка.

 

Люди Марцінківа

Після оголошення результатів виборів міський голова дав першу прес-конференцію. Сказав, що ставить перед собою завдання швидко почати працювати, сформувати виконком та заступників.

Як і обіцяв, Марцінків залишив на посадах авторитетних "технократів" міськвиконкому  заступника міського голови Богдана Білика, начальника фінансового управління Вікторію Сусаніну, очільника комунгоспу Михайла Смушака, керівника юридичного відділу Надію Кедик, відновив на посаді гендиректора КП "Івано-Франківськводоекотехпром"  Миколу Саєвича.

Виконав мер обіцянку і щодо звільнення з посади скандального начальника міського управління культури Мирослава Петрика, якому його попередник Віктор Анушкевичус в останні дні каденції виділив 475 тисяч гривень на покращення житлових умов.

Добираючи команду, Марцінків проігнорував механізм відкритих конкурсів як спосіб залучення незаангажованих фахівців. Він просто призначав партійних побратимів, причому навіть з інших міст.

Так, займатися земельними питаннями, будівництвом та архітектурою міський голова запросив екс-очільника Тернопільської обласної ради Руслана Кайду. Є версія, що "свободівця" з чи не найбільшим партійним стажем призначили зверху  наглядати за самою командою Марцінківа. 

Патронатну службу міського голови очолила "свободівка" з Чернігівщини Вікторія Дротянко. До слова, за сто днів правління міський голова призначив у патронатну службу більше десятка людей. У списку новопризначених спеціалістами патронатної служби Дмитро Нижник, який нещодавно очолив департамент містобудування та архітектури та Тарас Рибак, якого членам земельної комісії вже представили як майбутнього начальника управління Держархбудконтролю при міськвиконкомі.

Начальником департаменту освіти і науки Івано-Франківської міськради призначено учасника АТО, екс-голову Ніжинської РДА "свободівця" Ігоря Смаля.

Майже непоміченим залишилося призначення екс-нардепа від ВО "Свобода" Руслана Зелика на посаду головного економіста відділу доходів фінансового управління міськвиконкому. Начальником управління інвестиційної політики міської ради Марцінків призначив партійця з "Батьківщини" Ігоря Попадюка. 

Можна згадати й інші призначення, але логіка в усіх одна: головним критерієм є не стільки фаховість, скільки партійний квиток рідної або – рідше – союзної по міськрадівській більшості партії.

 

Замість висновків

За сто днів на посаді Руслана Марцінківа є за що і хвалити, і критикувати. В кожному разі помітно, що в місті почався рух, є відчуття, коли можна сказати "щось робиться". Як саме робиться – можна сприймати, залежно від власних уявлень і смаків. Але точно мали рацію ті, хто після виборів казав, що гірше не буде. Чи буде краще і кому – побачимо. І напишемо)

 

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: