fbpx

Народити здорову дитину: головне про вагітність від акушера-гінеколога Мар’яни Петрини

Здоров'я 19:12, 05.10, 2023
НА ФОТО: Мар’яна Петрина, лікарка акушер-гінеколог лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»

Вагітність ділиться на триместри – в кожному свої особливості виношування і чекання. Як жінці пройти час вагітності від звістки про нове життя до пологів, щоби народити здорову дитинку, розповідає Мар’яна Петрина, лікарка акушер-гінеколог лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»

Мар’яна Петрина більше як 10 років працює акушером-гінекологом, в “Мед-Атланті” займається вагітностями: підготовкою до вагітності, плануванням вагітності, веденням і усуненням проблем, які виникають під час вагітності. Оперативно і консервативно лікує гінекологічні захворювання. 

Коли все тільки починається: важливий перший триместр

– Чи потрібно жінці, яка дізналася, що вагітна, відразу звертатися до лікаря? 

Жінка повинна встановити сам факт вагітності – зробити тест. Якщо тест на вагітність позитивний, то – вітаємо! – вона заходить в свій особливий період. Природно, в цей час її переповнюють різні емоції і почуття: жінка відчуває як радість і любов, так і тривогу та страх. Бурхливі емоції найчастіше супроводжують першу вагітність, оскільки це невідомість.

Для встановлення факту вагітності можна скористатися будь-яким тестом з аптеки.  Якщо є сумнів, наприклад, смужка нечітка, можна зголоситися до лікаря, щоби він підтвердив вагітність за аналізом крові – в такий спосіб її діагностують вже на 6-8-й день після зачаття.

Рекомендуємо в перші тижні вагітності звернутися у нашу клініку до акушера-гінеколога на первинну консультацію, щоби отримати пакет рекомендацій – як себе поводити в ранньому терміні вагітності. 

При зверненні ми встановлюємо сам факт вагітності. Після чого виконуємо ультразвукове обстеження. З 5-6-го тижня вагітності вже чутно серцебиття плода, чітко візуалізується плідне яйце – тоді ми можемо побачити, що все гаразд, і кажемо жінці, що немає ніяких проблем. Якщо є проблеми, допомагаємо їх вирішити.

На первинній консультації завжди розповідаємо про нюанси першого триместру вагітності, пояснюємо, яких ситуацій треба уникати, які можуть бути тривожні симптоми. Іноді вагітність буває позаматкова. Тому жінка повинна звертати увагу на свій стан – чи немає у неї незвичних виділень, болю, тому що це може свідчити про нетиповий чи загрозливий період протікання вагітності. 

Ведення вагітності в ЛДЦ Мед-Атлант
Мар’яна Петрина, лікарка акушер-гінеколог лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»

– Токсикоз вважається проблемою, яка потребує медичної допомоги?

Ранній період вагітності часто супроводжується токсикозом. Він має певні ступені тяжкості. Є такі скарги, які усуваємо без медикаментів: змінюємо раціон, стиль життя, додаємо вітаміни чи мікроелементи. А є такі ранні токсикози, які вимагають стаціонарного лікування. 

Треба розуміти, що вагітна жінка – головна героїня періоду очікування дитини. Вагітність – фізіологічний стан, але у кожної жінки відмінний і особливий. Тому не узагальнюємо. З розумінням ставимося до всього, що відбувається із вагітною. Застосовуємо індивідуальний підхід. Відтак надаємо рекомендації, залежно від того, чи щось турбує, наприклад токсикоз, наскільки сильний дискомфорт чи порушений звичний ритм життя. 

Враховуємо, що кожна жінка має якісь супутні проблеми зі здоров’ям і ці проблеми під час вагітності по-різному проявляються: у когось – незначно, у когось можуть бути ускладнення. Звертаємо на це увагу жінок. 

Які рекомендації дають вагітній жінці на першому прийомі?

Передусім приймати фолієву кислоту. Вітамін бере участь у формуванні нервової трубки, черепа та спинного мозку плода. Зараз нові підходи, і дозування фолієвої кислоти підбирають під потребу організму жінки. 

Даємо рекомендації по харчуванню. Завжди рекомендуємо їжу, приготовлену вдома. Краще відкинути фастфуд. Виключити екзотичні фрукти і овочі, термічно необроблене м’ясо, усі сиров’ялені продукти. Небажані під час вагітності консерви і продукти, які раніше жінка не вживала. 

Питний режим. Кількість води, яку треба пити впродовж дня, при вагітності не збільшується. Хіба коли жінка має токсикоз і блювоту, тоді потрібно поповнювати об’єм циркулюючої крові і пити трохи більше. Але якщо все гаразд, то п’ємо, як і до вагітності. 

Важливо відмовитися від алкоголю, куріння, шкідливих звичок. Наголошуємо вагітним, що потрібно уникат и іактивного куріння, і пасивного. Якщо вдома є люди, які палять, варто з ними провести бесіду, що здоров’я майбутньої дитини – це сімейне здоров’я, тобто це є спільна сімейна робота. 

Чи потрібно вагітній жінці їсти за двох?

Харчування має бути збалансоване і раціональне. Але жінка не повинна їсти за двох – це неправильно. Жінка повинна повною мірою забезпечувати потреби свого організму – тоді й організм дитини буде отримувати все, що потрібно. 

Якщо є проблеми дефіциту вітамінів, даємо призначення і закриваємо ці дефіцити. 

Усім жінкам, особливо у йод-ендемічному регіоні, згідно з медичними рекомендаціями слід вживати йод в профілактичній дозі. Тому йод і фолієва кислота обов’язкові для вагітних на весь час виношування. Всі решта вітаміни та мікроелементи – за призначенням лікаря.

Супровід вагітності в Мед-Атлант
Мар’яна Петрина, лікарка акушер-гінеколог лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»

Вагітній можна займатися в залі на тренажерах? Чи краще перейти на йогу, пілатес? 

Спорт при нормальній фізіологічній вагітності не є протипоказаний. Тут собі нотуємо, що кожен триместр вагітності будуть інші фізичні навантаження, вони змінюватимуться – це треба враховувати. 

Якщо жінка була фізично активна до початку вагітності, вона може продовжувати вести активний спосіб життя, зважаючи на особливості своєї вагітності та на свої відчуття. 

Якщо вона відчуває, що їй важко, з’явився біль чи інший дискомфорт після тренування, варто задуматися: можливо, слід виключити вправи на прес і низ живота. 

Обов’язковими є для вагітних піші прогулянки. Для всіх жінок, які чекають дитину, необхідні помірна фізична активність, внормований сон і здорове харчування. 

Як змінюються інтимні стосунки при вагітності?

І вагітною жінка має лібідо. Коли є почуття, є потреба в стосунках – це прекрасно, це дає позитивні емоції. Їх зчитує малюк у животику мами. Якщо вагітність фізіологічна і немає протипоказань, таких як загроза раннього переривання вагітності або низька плацентація, або передлягання плаценти чи інші ускладнення, тоді статеве життя дозволене. Хіба жінка чи сім’я має якісь свої власні переконання. 

Якщо жінка відчуває, що після статевого акту у неї є біль, тоді треба задуматися. Можливо, обрати інші позиції чи усунути інші проблеми. Це варто обговорити з лікарем.

Важливо не забувати про інфекції, які передаються статевим шляхом. Якщо партнер єдиний і перевірений, тоді від сексу під час вагітності – тільки позитивні наслідки.

Період очікування: берегтися вірусів, відпочивати

Як не вхопити ГРВІ та інші вірусні інфекції під час вагітності?

Вкрай важливо розуміти, що до 12 тижнів вагітності хворіти вірусними інфекціями, особливо дитячими інфекціями, небезпечно. Малюк в мамі ще не захищений, плацента, а це захисна оболонка, ще не сформована повністю і дуже вразлива до вірусних і бактеріальних інфекцій. 

Вагітна жінка має берегти себе від хвороб. Слід дотримуватися загальних правил профілактики вірусно-бактеріальних інфекцій: миття рук, провітрювання, вологе прибирання, переодягання з вулиці, уникнення скупчень людей. 

Якщо вдома є хворий, то за можливості потрібно ізолюватися, щоб мінімізувати ризики. Імунна система вагітної завжди знижується – фізіологічна імуносупресія. Треба знати, що майбутні мами більш сприйнятливі до інфекцій. 

Коли ж вірус вразив, то не треба чекати і сподіватися, що все мине, оскільки перебіг хвороби під час вагітності інший, ризик ускладнень набагато вищий. Потрібно звернутися до сімейного лікаря або до терапевта, який визначить загальний стан, зрозуміє, що робити для того, щоби уникнути негативних наслідків. 

Якщо жінка перехворіла з високою температурою до 12 тижнів вагітності, акушер-гінеколог буде до неї особливо пильним і уважним.  

Чи варто планувати поїздки на час вагітності? Відпочинок на морі? Похід у гори? Плавання в басейні?

Вагітна має розуміти: тривале перебування в одному положенні (сидячому) позначиться не дуже добре. Жінка повинна робити перерви, виходити з машини, прогулюватися, ходити в туалет (сечопуск) не рідше як раз у три години. За дотримання таких умов поїздки навіть рекомендовані – бо дають позитивні емоції. 

Щодо екстремального відпочинку, наприклад гірські сходження складними маршрутами, то такого рекомендуємо уникати, щоби не було загрози переривання вагітності. 

Щодо плавання, басейну – можна, але слід одразу переодягнутися у сухий одяг. Тривале перебування в мокрому одязі вагітним небажане. 

Надмірна інсоляція – заборонена. Приймати сонячні ванни можна до 11 години і після 16 години, із захистом, щоб уникнути негативного впливу ультрафіолету на дитину і на організм мами. 

На ранніх термінах вагітності можуть бути проблеми з кишечником – відбувається гіпотонія кишечника за рахунок прогестерону, гормону, який виробляється під час вагітності. Це також треба враховувати в подорожах. 

Якщо під час подорожі чи відпочинку є скарги, вагінальні виділення стали іншого кольору, варто негайно звернутися до лікаря.

Як оптимально поєднувати роботу і вагітність?

Потрібно, щоби жінка повністю відновлювалася після робочого дня. Треба налагодити повноцінний сон – відкладати гаджети, лягати в той самий час, спати в темній кімнаті.  

Якщо жінка працює з хімічними речовинами, радіоактивним випромінюванням або шкідливими викидами, вона повинна повідомити керівництво, що вагітна. Дозволено перейти з нічних процесів на денні, перевестися на нешкідливу ділянку роботи. Це важливо для того, щоби вагітність зберігалася фізіологічно – природним чином, без допомоги медиків. 

Що треба знати про вагітність - пояснює гінеколог Мед-Атлант
Мар’яна Петрина, лікарка акушер-гінеколог лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»

Стати на облік: обрати лікаря, виключити ризики

Коли жінка має стати на облік до лікаря? Для чого це потрібно?

Рекомендую ставати на облік у термін 8-10 тижнів. В цей час важливо підготуватися до скринінгу. 

Облік – це виконання тих вимог, які передбачають у веденні вагітності медичні стандарти. Тобто це здача аналізів, проходження ультразвукового обстеження, огляд суміжних спеціалістів. Ці моменти контролює лікар, він же оцінює результати і дає рекомендації. 

Ми повністю адаптовані під європейське ведення вагітності. З 8 серпня 2022 року ведемо всіх вагітних згідно з міжнародними медичними рекомендаціями – так само, як за кордоном. Генетичний скринінг за цими рекомендаціями є обов’язковим. 

Він виявляє можливість хромосомних аномалій або вроджених вад розвитку дитини. Проводиться, аби виключити ймовірність розвитку синдромів Дауна, Едвардса, Патау, дефектів нервової трубки та інших аномалій малюка та плаценти. 

В клініці “Мед-Атлант” проводять комбінований скринінг. У нас жінка проходить ультразвукове обстеження в сертифікованого лікаря-перинатолога. В той же день здає аналіз крові. Відправляємо матеріал у медико-генетичний центр і від нього отримуємо результат. По ньому бачимо ризики. 

Ризики не означають обов’язкової патології, але завжди є приводом для того, щоби ще уважніше ставитися до майбутньої мами, попередити патологічні стани, які можуть виникнути. 

Наголошується, що жінка має обрати собі лікаря. Що це значить?

Стаючи на облік, вагітна обирає лікаря, який несе за неї відповідальність до моменту народження дитини і ще в післяпологовому періоді. 

Жінка має знайти лікаря, якому буде довіряти, щоби вагітність провести максимально спокійно, бути впевненою, що є людина, яка за неї хвилюється і в разі чого прийде на допомогу. 

Не має значення, де жінка стоїть на обліку: приватна це чи державна клініка. Приватний медзаклад, що має ліцензію, нічим не відрізняється від державного закладу по веденню вагітності  – відповідальність така сама. 

Лікар повинен розуміти: якщо він бере жінку на облік, то повинен постійно бути в зоні її досяжності – щоби жінка мала можливість будь-коли до нього звернутися. Акушерство не має хронічного стану, ситуація змінюється динамічно, зміни стаються і вдень, і вночі, і в суботу, і в неділю – жінка має мати можливість зателефонувати в будь-який час, коли їй потрібно.

Жінка, яка проходить вагітність вперше, має дуже багато запитань. У неї повинна бути можливість поставити запитання лікарю в приватному форматі – для того, щоб уникнути зайвих хвилювань і розуміти, що все нормально. Це вкрай важливо.

Чекати і готуватися до зустрічі: особливості другого і третього триместру

– Як змінюється спосіб життя в другому триместрі вагітності?

Другий триместр вагітності найлегший для жінки у фізичному плані  – живіт ще не великий, пройшов ранній токсикоз, жінка вже адаптувалася і в цей час найбільше насолоджується вагітністю. 

Рекомендації залишаються ті самі: не хворіти, повноцінно харчуватися, достатньо спати, гуляти. Є перелік обстежень, які обов’язкові в другому триместрі: другий скринінг, ультразвукове обстеження.  

Але другий триместр має і свої ризики, загроза переривання вагітності зберігається. Тому будь-які моменти, що насторожують жінку, зміни у самопочутті повинні бути озвучені лікарю. Вагітна не повинна чекати до понеділка, коли почнеться робочий час. Вона повинна звертатися вже і негайно. Лікарі у клініці “Мед-Атлант” завжди на зв’язку з вагітними. 

Наступний, третій триместр, – найбільш важливий, потрібно доносити вагітність до свого терміну. У 30 тижнів вагітній видається “декрет”, тобто вона отримує лікарняний лист і йде у відпустку в зв’язку з вагітністю і пологами. Декретну відпустку зараз оформляють в електронній формі, всі дані вносять в електронну базу. Після цього жінка готується до пологів. 

Що найбільш важливо в третьому триместрі? 

У третьому триместрі вагітності жінка разом із лікарем готується до пологів. Завдання лікаря, який веде вагітність, – підготувати жінку до пологового будинку, щоби не було ускладнень ні в пологах, ні в післяродовий період.

Тому жінка консультується не тільки з акушером-гінекологом, а й з іншими суміжними спеціалістами. Визначено, що це терапевт, стоматолог і окуліст. Якщо жінка має хронічні захворювання, то проходить спеціалістів, які їй показані. Коли є зміни в аналізах, вагітну скерують на додаткові обстеження.

Надзвичайно важлива психоемоційна підготовка вагітної. Лікар повинен розповісти про народження дитини, пояснити, як відбувається процес, дати відповіді на всі запитання. Може порадити відвідувати школу відповідального батьківства. 

Не менш важливо, наскільки змінюється і росте дитина, оскільки час визначатися, яким методом розродиться жінка. Якщо є необхідність в кесаревому розтині, вагітну госпіталізують. Або ж вона готується до природних пологів. В цей час зв’язок із лікарем – у пріоритеті.

Наголошу ще раз: жінка – головна героїня процесу очікування і появи дитини на світ. Вкрай важливо, щоби вона народила живу і здорову дитину= і сама залишилася жива і здорова. В цьому суть усього спостереження в лікаря під час виношування дитини – попередити будь-які ускладнення вагітності чи інші негативні наслідки для здоров’я жінки завдяки ретельному обстеженню і консультаціям. 

Не всі вагітності легкі. Є різні проблеми: і на етапі планування вагітності, і в кожному з триместрів. Та з досвідом ведення великої кількості вагітностей разом із жінками ми навчилися з ними справлятися.  

Війна, стрес вагітності, хвилювання про майбутнє. Як майбутнім мамам прибрати емоційні гойдалки? 

Емоційний стан на фоні вагітності зазвичай дуже мінливий. Він залежить від багатьох факторів, починаючи з того, наскільки ця  вагітність бажана, наскільки легка в плані фізичного здоров’я жінки. Впливають, звісно, відносини в сім’ї, стосунки на роботі. 

Рекомендуємо стабілізуватися передусім з допомогою немедикаментозних методів – знайти заняття, яке буде приносити задоволення. Це може бути хобі, музика, медитація, прогулянки в парку чи в лісі. 

Націюємо вагітну концентруватися на майбутньому материнстві – наскільки воно прекрасне, скільки дарує любові. Найважливіша роль в житті жінки – бути мамою. 

Акушер-гінеколог Маряна Петрина в Мед-Атлант
Мар’яна Петрина, лікарка акушер-гінеколог лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»

Партнерська допомога поширюється на весь період вагітності? Чи включається вже у пологах?

Говоримо про партнерську допомогу під час усієї вагітності. Партнерами можуть бути і чоловік, і мама, і сестра. Маємо на увазі, що від найближчих людей потрібні розуміння і підтримка. І навіть якщо жінка має якісь свої бажання чи емоційні сплески, це все має розумітися як особливості вагітності і не сприйматися як особливості характеру. На це ми звертаємо увагу, розмовляючи з чоловіками, з мамами. 

За потреби можемо використовувати певні біологічні добавки по типу магнію, та це виключно індивідуально. Натомість можна збільшити вживання продуктів, де є такі мікроелементи, що будуть заспокоювати нервову систему. Простіше кажучи, їсти горішки. Але якщо це не допомагає, тоді рекомендуємо психотерапевта – це дає дуже добрі результати. Особливо якщо вагітні мають досвід перинатальних втрат. 

Зі свого лікарського досвіду знаю, що такі вагітності йдуть на фоні дуже важких емоційних станів. Робота з психотерапевтом допомагає їх знімати, дає добрі віддалені результати – жінка в родзалі спокійна, зібрана, готова до пологів і до материнства.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Партнерська публікація

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: