fbpx

Ягідний бізнес: чим франківські фермери дивували аграріїв з усієї України

Економіка 20:13, 17.08, 2021

13-14 серпня відбувся ягідний фестиваль ZAHID BERRY FEST, під час якого два успішних підприємства з Івано-Франківщини – «Еко Беррі» та «Беррі Прикарпаття» – продемонстрували аграріям з усієї України інноваційні рішення ягідних господарств, обговорили реалії ягідного ринку та поділилися досвідом ведення ягідного бізнесу в Україні.

Фермерське господарство «Беррі Прикарпаття»

Власник ФГ «Беррі Прикарпаття» Богдан Лутчин близько 10 років працює у сфері агробізнесу, з яких 3 останні займається ягідництвом. Його фермерське господарство у селі Чукалівка поблизу Івано-Франківська увійшло до 50 найкращих ягідних господарств України. Площа господарства майже 1 га.

В історії підприємства не бракує спроб і помилок, тому Богдан Лутчин, врешті, виокремив найважливіші питання, на які потрібно звертати увагу ягідникам. По-перше, це посадковий матеріал, який, на жаль, часто буває з хворобами. По-друге, хвороби ягоди потрібно не лікувати, а попереджати, тобто робити профілактику. Власник ФГ «Беррі Прикарпаття» наголошує на важливості промоції: в сучасному світі необхідно використовувати рекламу у соціальних мережах.

«Наша ягода без хімії, тому це треба показувати, розказувати, виставляти фото у соціальних мережах. Також ми організовуємо фестивалі, щоб показати людям нашу якісну продукцію», – каже Богдан Лутчин.

Богдан Лутчин на фестивалі Захід Беррі фест
Засновник фермерського господарства «Беррі Прикарпаття» Богдан Лутчин

За його словами, ягідництво схоже на «гонку», а ягідники – на «гонщиків»:

«Посадковий матеріал – як бензин. Якщо ми закупимо неякісний посадковий матеріал, то до фінішу ми не прийдемо».

Його теплиця має систему крапельного зрошення. При крапельному поливі волога потрапляє безпосередньо туди, де знаходиться коренева система рослини, і проникає на велику глибину за рахунок довгого зрошення. Вода зі свердловини, сертифікована.

Господарство Беррі Прикарпаття біля Івано-Франківська
Богдан Лутчин на #Йоd

Чому тунелі, а не теплиці

На господарстві «Беррі Прикарпаття» використовують тунель іспанського типу, а не традиційну теплицю. Плівка (грецька) не повністю пропускає сонячні промені. Така сітка стримує частину вітрового потоку і розсіює світло. На відміну від теплиць, у тунелях фермеру простіше регулювати мікроклімат. Ще одна перевага використання тунелів при вирощуванні полуниці — захист від дощу.

Тунелі замість теплмиць на ФГ Беррі Прикарпаття

На підприємстві вирощують суницю садову італійського сорту «Мурано» з травня до пізньої осені. Ягода цього сорту м’ясиста, соковита і стійка до основних хвороб. Навіть не цілком достиглі ягоди не дають кислинки. Сорт суниці садової «Мурано» невибагливий до дефіциту світла, що дозволяє вирощувати його навіть на балконах, терасах та на підвіконнях. Богдан Лутчин зазначив, що ягода має трохи вищу ціну, але люди знають, що вона якісна та смачна.

а фестивалі Захід Беррі Фест в Чукалівці біля Івано-Франківська
Полуниця господарства «Беррі Прикарпаття» на сімейному ягідному фестивалі ZAHID BERRY FEST
На фестиваль Захід Беррі фест приїхали цілими родинами

Фермерське господарство «Еко Беррі»

Підприємство спеціалізується на вирощуванні різних ягід: це ремонантна малина, літня малина, чорна смородина, червона смородина, суниця садова, ожина, жимолость та лохина. ФГ «Еко Беррі» розташоване в селі Тишківці Івано-Франківської області та охоплює територію площею у 300 га. Господарство вирощує виключно органічну продукцію.

поля ягідників Еко Беррі
Суниця садова «Діпред»
морожені ягоди від Еко Беррі

Підприємство не лише вирощує, а й переробляє та заморожує ягоди як з власних полів, так і дикорослі. Перевагою є те, що завод господарства розташований безпосередньо на полі. Це дає можливість скоротити транспортування і працювати зі свіжою ягодою одразу після збору, щоб зберегти всі корисні властивості.

Підприємство Еко Беррі в селі Тишківці
Господарство «Еко Беррі»

Продукція виготовляється за умов швидкої заморозки. Отже, ягода зберігається в свіжому вигляді до приїзду в місце призначення. Ягоди піддаються дії наднизької температури –37°С, за якої відбувається миттєве заморожування. Так продукція зберігає форму та привабливий вигляд.

Після заморожування ягода проходить процес калібрування та сортування.

Сортування ягід на Еко Беррі

Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: