fbpx

Як міській раді стати ближчою до громади: 5 рекомендацій від Коаліції “Прозорі Ради”

Політика 17:39, 03.08, 2019

Івано-Франківська міська рада неодноразово лідирувала у рейтингах прозорості і відкритості та попри високі результати, частина її роботи досі залишається у тіні.

Нещодавно всеукраїнська Коаліція “Прозорі Ради” презентувала результатами громадського контролю прозорості роботи 12 міських та 4 обласних рад: Івано-Франківської, Полтавської, Рівненської та Чернігівської областей. 

Експерти аналізували рівень імплементації радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень. Дослідження проводилось за методологією, що включає в себе аналіз міських рад за 14 критеріями та обласних рад – за 10 критеріями. 

В Івано-Франківській області об’єктом дослідження стали Коломийська, Бурштинська, Івано-Франківська міські ради та Івано-Франківська обласна рада.

У підсумку Івано-Франківська міська рада серед міських рад посіла друге місце. Втім, це ще не кінцевий результат для ради і її позиція може покращитись. Для цього Коаліція “Прозорі Ради” підготувала 5 важливих рекомендацій, щоб зробити роботу ради більш публічною для громади.

Як міській раді стати ближчою до громади: 5 рекомендацій від Коаліції “Прозорі Ради” 1

Рекомендація №1

Тішить, що у рейтингу прозорості саме рада із Прикарпаття посіла високу позицію. Це пояснюється тим, що останніми роками можливість франківців брати участь в управлінні місцевими справами помітно збільшилася. Активність громади не обмежується лише голосуванням на виборах. Люди можуть ініціювати громадські слухання чи з групою однодумців подати місцеву ініціативу, а створити електронну петицію можна навіть не виходячи з дому.  Втім, кінцевий результат всіх цих дій приводить громаду до міської ради, де приймаються рішення. І тут не містян очікують неприємні перешкоди.

Звучить дивно, але в Регламенті міської ради досі міститься норма, за якої громадян можуть просто не пустити на засідання ради, якщо у залі не буде вільних місць. 

“Справа в тому, що зараз порядок доступу громадян на засідання ради, який закріплений у Регламенті міськради (ч. 5 ст. 4), встановлює, що за відсутності вільних місць у залі ради громадянина можуть позбавити права бути присутнім на засіданні. Водночас ЗУ «Про доступ до публічної інформації» ( п. 4 ч. 1 ст. 3) встановлює, що право на доступ до публічної інформації гарантується доступом до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень. Відтак право громадян бути присутніми на сесії ніяким чином не можна обмежувати. Ми звернулись до міської ради з вимогою внести зміни до Регламенту для того, щоб його норми не суперечили закону та не обмежували права громадян”, – коментує ситуацію представник Коаліції в Івано-Франківській області, юрист Ольга Ничай. 

Рекомендація №2

У наступній рекомендації Коаліція “Прозорі Ради” закликає міськраду закріпити порядок вільного доступу громадян на засідання депутатських комісій.

Чому це важливо? Левова частка громадян взагалі не знає про існування депутатських комісій і про право кожного відвідувати їх засідання та висловлюватись з того чи іншого питання.

Нагадаємо, перш ніж проєкти рішення попадають на розгляд місцевих депутатів, їх розглядають на комісіях. Важливо звертати увагу не тільки на рекомендації чи висновки комісій, але і на сам процес. Адже на таких засіданням депутати не обмежені у виступах, можуть вільно висловлювати свою думку, а дехто і взагалі відкрито лобіює окремі питання. Загалом роблять те, що не завжди дозволено на сесіях ради. 

Тому Коаліція вкотре закликає міську раду закріпити в положеннях про депутатські комісії чіткий порядок вільного доступу громадян на їх засідання.

Рекомендація №3

Ще одна невідповідність норм міської ради нормам закону стосується поіменного голосування. Для громади вкрай важливо знати, як той чи інший депутат голосує, особливо коли справа доходить до скандальних рішень. Водночас порядок оприлюднення результатів поіменного голосування Івано-Франківською міською радою, що закріплений у Регламенті ради, суперечить законодавчим нормам.  

“Відповідно до Регламенту міської ради (ч. 3 ст. 34) дані про результати поіменного голосування роздруковуються відразу після голосування і надаються депутатам ради, відповідним виконавчим органом ради для ознайомлення за їх зверненням, а також акредитованим представникам засобів масової інформації за їх зверненням не пізніше наступного дня. Водночас ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» (ч. 3 ст. 59) закріплює просту і публічну процедуру і встановлює, що результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню на офіційному вебсайті ради та розміщуються в день голосування. Коаліція “Прозорі ради” звернулась до міськради з рекомендацією і тут провести норму Регламенту у відповідність до норм закону”, – пояснює Ничай.

Рекомендації №4 

Наступна рекомендація Коаліції стосується оприлюднення всіх проєктів рішень ради та виконавчого комітету у відповідності до норм закону, тобто за 20 робочих днів до дати їх розгляду (цим міськрада зачасту нехтує).

Рекомендація №5

А насамкінець Коаліція “Прозорі Ради” рекомендує запровадити практику звітування всіх депутатів на сайті ради (хоч механізм запроваджений, звітують не всі) та публікувати на сайті щорічні звіти мера.

“Депутати Івано-Франківської міської ради, окрім публічного звітування перед громадою, зобов’язані публікувати свої звіти на сайті ради. Рішення про публікацію звітів на офіційному вебсайті було прийнято самою радою і закріплене у статті 45 Регламенту міськради. Слід відзначити, що публікація депутатських звітів на сайті з ініціативи ради є однією з найкращих практик публічності, яка дуже важлива для громади міста. Це характеризує раду як відкриту до взаємодії з громадськістю. Тому Коаліція «Прозорі ради» закликає інші ради також запроваджувати цю практику”, – додає юрист. 

На сьогодні кожен з 42 депутатів Івано-Франківської міськради має оприлюднити три річні звіти за останні три роки депутатської роботи. Проте Коаліція проаналізувала сайт міськради і знайшла «боржників», що не надавали всіх звітів. Тож Коаліція закликає депутатів звітувати відповідно до вимог Регламенту та оприлюднювати річні звіти міського голови.

“Річ у тім, що відповідно до вимог Статуту звіт на сайті міської ради та на офіційному сайті міста Івано-Франківська має бути оприлюднено не пізніше ніж за 7 днів до дня звітування. Проте звіт міського голови за 2018 рік знайти ані на сайті міськради, ані на сайті виконкому так і не вдалося”, – відзначає представник Коаліції.

Додамо, що протягом 2015-2017 років Коаліція “Прозорі Ради” охопила своєю діяльністю 76 органів місцевого самоврядування в Івано-Франківській, Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській, Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській, Черкаській та Чернігівській областях. За цей час Коаліції вдалося підвищити середній рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень з 12% до 76%.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: