fbpx

Ставимо франківській владі першу галочку в реформуванні міського пологового

Здоров'я 18:24, 04.10, 2018

Два місяці щоденної боротьби за право жінок на гідні пологи, за елементарні умови комфорту в Івано-Франківському міському клінічному перинатальному центрі (які в сучасному світі вже є буденністю, а не особливою потребою чи розкішшю) інколи можуть принести вагоміший результат, аніж 5 років депутатства чи державної управлінської служби.

Листи, звернення, пости, сміливі відгуки жінок – від щоденного стукання в двері вони все ж таки привідкрилися, хоч дуже скриплять від страху, совка, бюрократії.

11 вимог, які спільнота "Нове життя в нових умовах пологові ІФ" висунула міській владі й одразу запропонувала шляхи вирішення, отримали своє бюрократичне пояснення, є також перші результати та накреслені плани на майбутнє.

***Буду писати свій блог людською мовою і мовою влади, бо йдеться про офіційні відповіді, а не окремі зустрічі.

 

Вимога 1

Затвердити план реформування міського клінічного перинатального центру

Результат:

На реформування міського перинатального центру потрібно 5 років і 50-60 мільйонів гривень.

Основне завдання – не тільки відремонтувати будівлю МКПЦ, а й відкрити відповідні відділення для того, щоб міський перинатальний центр став повноцінним медичним закладом.

В медичному напрямку потрібно:

  • розгорнути відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії для жінок на 6 ліжок: 3 гінекологічні, 3 – акушерські (вже працює 3 ліжка в акушерському корпусі);
  • розгорнути відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії для новонароджених на 6 ліжок, з функціонуванням катамнестичного кабінету для передчасно народжених дітей;
  • розгорнути сучасну клініко-діагностичну лабораторію – для проведення цитологічних, клінічних, біохімічних, імунологічних досліджень, яка повинна працювати як планово, так і ургентно.

Для функціонування відділення треба закупити:

  • комплекти обладнання для первинної реанімації у пологові зали;
  • обладнання для інтенсивної терапії для жінок;
  • обладнання для інтенсивної терапії для новонароджених;
  • інше обладнання – відповідно до затверджених протоколів та нормативних актів.

Протягом 2018-2022 рр. у закладі необхідно провести:

  • масштабний капітальний ремонт і перепланування усіх приміщень;
  • капітальний ремонт з реконструкцією у жіночих консультаціях;
  • перевести перинатальний центр на першу категорію електропостачання;
  • оновити систему протипожежної сигналізації.

 

Вимога 2

Покращити харчування

Результат:

В 2018 році міська влада почала дофінансовувати харчування, на це з міського бюджету було виділено 900 тис. грн. Таким чином, вартість одного дня харчування пацієнток зросла від 19 до 40 грн.

Проблема

Найбільшою проблемою в організації харчування породіль є не тільки низький рівень харчування, але й те, що більшість жінок не харчуються в пологовому, однак їжа виділяється. Немає обліку жінок, які не харчуються, що підтверджують відповідною письмовою відмовою. Так, за інформацією управління охорони здоров'я міста, облік жінок здійснюється шляхом щоденного подання завідувачем відділення даних щодо кількості жінок у відділеннях. Тобто, їжу готують відповідно до числа госпіталізованих, а не до реальної кількості жінок, які хочуть харчуватися в пологовому. Куди дівається їжа, яку жінки не споживають?

Забезпечують і готують їжу у харчоблоці 3 кухарки та 2 кухонні працівниці.

Щодо привізного харчування (кейтеринг), то влада не готова переходити на таку форму його організації, бо керується нормами МОЗ. Але в Україні безкоштовна медицина. Чому норми МОЗ працюють тільки тоді, коли вигідно владі, а не пацієнтові?!

 

Вимога 3

Створення переліку платних та безкоштовних медикаментів

Відповідь

Перелік медикаментів, які надаються породіллі безкоштовно в акушерському відділенні:

  • вікрил 0,75 м з голкою, кетгут №5,
  • дексалгін,
  • метилергобревін,
  • гемотран,
  • фізіологічний розчин.

Однак для фізіологічних пологів жінка та дитина потребують недорогих медикаментів та виробів медичного призначення.

Перелік медикаментів.

За словами жінки, яка зараз готується до пологів, їх вартість становить приблизно 1000 грн.

Отже, фактично медичне забезпечення є дуже низького рівня, навіть найнеобхідніше жінка мусить купити  сама. Тож чому благодійний внесок не витрачають на медичне забезпечення і чому міська влада не дотує його, як, приміром, харчування?

 

Вимога 4

Прозоре і цільове використання благодійних внесків

Відповідь

Благодійні внески з травня перинатальний отримує тільки через термінал. Однак левова їх частка витрачається на господарські потреби, про це вкотре зазначається і у відповіді від управління охорони здоров'я.

Зокрема, закуплено:

  • 2 холодильники, 2 морозильні камери на суму 40 тис. грн;
  • м'який інвентар на суму 84 тис. грн;
  • принтери на суму 20,6 тис. грн;
  • пральну машину на суму 10,2 тис. грн;
  • 27 настельних ледівських світильників на суму 6,075 тис. грн;
  • 110 м кв. керамічної плитки на підлогу на 13 тис. грн;
  • інформаційні стенди (10 шт.) на суму 8,7 тис. грн;
  • проводиться перетяжка 44 крісел на суму 12,54 тис. грн.

Також влада декларує наміри щодо можливості оналйн-сплати внесків та встановлено два термінали для сплати внесків.

Про цільове використання внесків у відповіді нічого не йдеться. Отож господарка на першому місці, а   медичні потреби жінок – їхня власна проблема.

 

Вимога 5

Створення наглядової ради при комунальному підприємстві "Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр"

Відповідь

Питання створення наглядової ради влада ще вивчає і посилається на те, що потрібно розробити регламентні документи. Однак хочеться вкотре нагадати управлінцям, що два тижні тому була зареєстрована місцева ініціатива, під якою підписалося 200 жінок. Звернення щодо створення наглядової ради було скероване меру міста Русланові Марцінківу та головному лікарю Сергієві Стефанку, а також до ініціативи додані всі супровідні документи (наказ, положення). Тому маємо надію, що чиновники  дочитаються і розберуться в документах, адже все готове, потрібна тільки політична та управлінська воля)

 

Вимога 6

Створення сайту пологового будинку

Результат

На цей час адміністрацією пологового будинку розробляється сайт, а також функціонує сторінка у Фейсбуці.

 

Вимога 7

Створення скриньки довіри

Результат 

З метою кращого і швидкого реагування на звернення адміністрацією пологового було закуплено скриньки довіри та розміщено їх у жіночих консультаціях та приймальних відділеннях – акушерському та гінекологічному.

Застереження

Проте важливо пам'ятати, що ці скриньки не тільки для того, аби показати, що щось робиться. Питання, хто буде читати ці скарги. Для того, аби це було об'єктивно, має бути створена опікунська рада, і вона має займатися цією комунікацією з жінками.

 

Вимога 8

Створення інформаційного центру для жінок

Відповідь

Як стверджує управління, у жіночих консультаціях функціонують школи відповідального батьківства, центри планування сім'ї, де надається вичерпна інформація на актуальні теми жіночого здоров'я.

Застереження

Чому часто жінки платять великі гроші і відвідують комфортні приватні центри, де є добре ставлення і сервіс? Жіночі консультації не мають жодного зі згаданих пунктів, і все це тільки для галочки.

 

Вимога 9

Відкритість та підзвітність головного лікаря

Результат-відповідь

Згідно з планом роботи закладу, завідувачі відділень, структурних підрозділів пологового щоквартально звітують на медичній раді, де аналізують основні показники роботи, кожні 6 місяців відбувається підсумкова нарада за участю всього колективу.

Щодо питання онлайн-інтерв'ю за участі керівництва у закладах охорони здоров'я, взаємодія з громадськістю в умовах спілкування в соціальних мережах вирішується індивідуально.

Застереження

Для кого звітують ці керівники спільно з головним лікарем? Одні перед одними? А як жінка має дізнатися про діяльність пологового, з якого звіту? 

 

Вимога 10

Передбачити можливість контрактної форми співпраці між породіллею та лікарем.

Відповідь

На цей час не розроблені нормативно-правові акти МОЗ України, які регулюють правовідносини між пацієнтом та правомочним суб'єктом надання медичної допомоги.

 

Вимога 11

Навести нарешті елементарну чистоту і лад.

Відповідь 

На цей час управління капітального будівництва проводить капітальний і поточний ремонт у МКПЦ.

Застереження

Мова йде не про ремонти, а про чистоту).

Додатково варто згадати.

  • За серпень-вересень управлінням капітального будівництва та й самим перинатальним центром оголошено ряд тендерів на ремонтні роботи та закупівлю медичного обладнання (таблиця). 
  • У 2018 році міським пологовим було закуплено 53 матраци.
  • Постільної білизни на загальну суму 52 712 грн, в тому числі:
  • підодіяльники – 50 шт.
  • простирадла – 90 шт.
  • наволочки – 30 шт.
  • комплекти постільної білизни – 67 шт.
  • ковдри – 20 шт.

Прання постільної білизни здійснюється в обласному перинатальному центрі згідно з договором про співпрацю. 

Отже, виконання певних вимог стартувало, естафету перейняла влада, щоправда, тільки на найбільш вигідних і простих дистанціях: розроблений план реформування, покращено харчування, розробляється сайт, є перші ознаки відкритості, закуплені скриньки довіри, виділені кошти і проводяться тендери на ремонт і закупівлю медичного обладнання. Та вимоги, виконання яких потребує сміливих підходів, знівельовуються під прикриттям бюрократії, формального дотримання норм, страху перед змінами.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: