fbpx

Дівчатам – пріоритет: на Промприладі стартував проект ІТ-освіти для дітей і молоді

Суспільство 13:05, 02.04, 2018

В рамках проекту "Промприлад. Реновація" у Франківську відкрили Освітній простір для технічної та ІТ-освіти дітей і молоді. Спеціально для дівчаток оголосили старт навчального проекту "Girls can!".

Проект неформальної технічної та ІТ-освіти для дівчат «Girls can!» розпочався від сьогодні, 2 квітня, і триватиме до 6 червня. Його особливість – акцент на підтримці та ранній професійній орієнтації дівчат в технічній та ІТ-сфері. За задумом організаторів Освітнього простору і власне проекту, дівчата мають складати не менше половини навчальних груп.

Проект на базі пристосованих площ колишнього заводу "Промприлад" у Івано-Франківську втілюють "РобоКлубІФ" та громадська організація "Інша Освіта» спільно з Департаментом освіти міста.

Читайте: Кейс "Промприлад": над перевтіленням промзони у Франківську працюють чотири команди

"Відкриваємося першим проектом "Неформальна технічна та ІТ-освіта для дівчат". Після його завершення в червні цей простір працюватиме далі за тією ж спеціалізацією, – повідомила Альона Каравай, представниця "Іншої Освіти". – Тенденції такі, що за технічною та ІТ-освітою майбутнє, тож плануємо довгострокову співпрацю. І "Промприлад" в ній є першою локацією. Але за кілька наступних років має стати одним з кільканадцяти аналогічних освітніх майданчиків у Франківську".

Теперішній проект ІТ-освіти для дітей і молоді реалізує "РобоКлубІФ" спільно із вчителями франківських шкіл.

Вчителі інформатики з 20 шкіл впродовж березня пройшли навчання і готові проводити заняття спільно зі спеціалістами-волонтерами, поінформував Сергій Никоноров, керівник франківського "РобоКлубу". До проекту залучать 420 дітей 7-15 років, які займатимуться за 5 напрямками програмування та робототехніки.

Кожен з дітей відвідає по 10 занять, кожне заняття триватиме до двох годин і завершуватиметься проектом, пояснив Никоноров. В підсумку кожна дитина виконає 10 технічних проектів.

Групи будуть сформовані в такий спосіб, що всі матимуть робоче місце – комп’ютер з доступом до інтернету та можливістю програмування. Програмувати діти будуть самостійно. Навчання – безкоштовне. Графік навчання в процесі затвердження.

Дітей-учасників проекту розділили на два потоки – початківці та учні 5-10 класів. Дітей в навчальні групи набирали в школах ті вчителі, які пройшли підготовку і будуть з ними займатися, каже методистка Департаменту освіти Ольга Солом’яна. 

Дізнатися, чи є вільні місця, можна безпосередньо в школах – слід звернутися до адміністрації навчального закладу, зазначила методистка. 

Оскільки охочих є більше, а, крім того, проект покликаний заохочувати дівчаток, то запис продовжується. Для того, щоби потрапити в "Лист очікування", щоби зайняти вільне місце, яке може відкритися в процесі занять, чи потрапити у наступні черги проекту, слід звертатися в Департамент освіти до Ольги Солом’яної.

Наступні навчальні модулі проекту розпочнуться, як заплановано, у липні та у вересні.

"Ми не плануємо на базі Освітнього простору давати фундаментальні знання з ІТ, – зауважив Сергій Никоноров. – Ми хочемо якнайбільшій кількості дітей відкрити цей світ і дати поштовх до наступного серйозного навчання".

Читайте також: РобоКлуб запровадить у Франківську для дітей цілорічну навчальну програму. ФОТО

12 травня, анонсувала Альона Каравай, в Освітньому просторі розгорнеться дотична подія – міжнародний Фестиваль скретчу (мова програмування, комп’ютерна анімація).

"В рамках фестивалю будуть відкриті безкоштовні майстер-класи для дорослих і дітей, – пояснила координаторка. – Це буде той випадок, коли дорослі зможуть без зайвої сором’язливості прийти повчитися в дітей. Наші партнери в ІТ-сфері Франківська скаржаться на брак кадрів. Кажуть, що місцеві ІТ-компанії готові рости і їм потрібні голови, в ці голови готові інвестувати".

Нагадаємо, Освітній простір на "Промприладі", де відбувається проект "Girls can!", розташований на вул. Сахарова, 23, вхід по залізних сходах над прохідною, 3-й поверх.

КУРС писав, що у Франківську на заводі "Промприлад" відкрили публічний простір, де розташуються галерея, майстерні, дитячий коворкінг.

Проект Освітній простір для технічної та ІТ-освіти дітей і молоді реалізується Інша Освіта / Insha OsvitaРобоклубІФ, Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, Івано-Франківський ІТ кластер за партнерства з MitOst e.V. та Promprylad.Renovation. Проект став можливим завдяки дружній фінансовій підтримці Федеративного міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини / Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ) та низки приватних благодійників.

З додатковими питаннями стосовно проекту звертатися до операційного координатора Сергій Никоноров (s.nykonorov@gmail.com).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: