fbpx

Франківська родина з 4 дітьми повернулася в аварійний будинок, звідки відселили всіх мешканців. ВІДЕО

Суспільство 16:57, 28.01, 2019

З триповерхової пам’ятки, відомої як пасаж Єґера, історичного житлового будинку в центрі Франківська через загрозу обвалу відселили мешканців всіх 12 квартир. Міська влада надала людям як тимчасове житло комунальний готель "Бандерштадт" біля аеропорту. Але дві родини на свій страх і ризик повернулися в небезпечний будинок.

Спочатку в "пасажі Егера" відрубали газ – щоби будинок не вибухнув, пояснювали газовики. Бо в ньому просіли стіни і змістилися мережі. 

КУРС писав, що літня жінка, під якою на третьому поверсі будинку на Січових Стільців, 16, обвалився балкон, померла в лікарні.

Приїхали і перекрили по квартирах, а потім від'єднали від газу весь будинок, розповіла КУРСу Наталія Комарницька, дружина учасника АТО з двома дітьми. Вона пробувала жити в комунальному готелі, але це виявилося дуже незручно – до кухні і вбиральні, а також по воду треба, за її словами, бігати по поверхах. Знімати квартиру родина не має можливості.

Жити в комунальному готелі Любов Волошин з чотирма дітьми і старенькими батьками також не могла. Вона повернулася в аварійний дім. Їсти готує в мультиварці. Воду гріє в електрочайнику. Світло і холодну воду поки що не відключили. "Якщо і це відключать, не знаю, куди подітися, – каже Люба. – Нас 8 чоловік, родичі приймають на день-два, не більше…"

Будинок і далі йде тріщинами. Зовсім свіжі показує журналістам Наталя Комарницька. Повертатися в будинок вона боїться. Але й жити в готелі, де побут не пристосований для родинного мешкання, також не може. Поки що тулиться у знайомих.

Ігор Влізло, начальник управління з питань НС Івано-Франківського міськвиконкому повідомив, що будинок Єґера обстежили і склали акт, що частина будівлі є аварійною, відтак потрібна негайна евакуація мешканців. Людей тимчасово переселили в комунальний готель. 

Читайте: В середмісті Франківська доводять до руйнування унікальну пам'ятку. ФОТО

"Капітальний ремонт – це є обов’язок власників житлових приміщень,  висловив позицію міської влади перший заступник мера Микола Вітенко. – Якщо будинок буде в подальшому руйнуватися, то приписи, адмінпротоколи повинні складатися на управителя цього будинку і на власників, яким належать квартири".

В обслуговуючій компанії "Балтія Сервіс", яка взяла в управління будинок, пояснили, що в межах комунальних платежів роблять лише косметичний ремонт. Капітальний – за умови співфінансування мешканців, бо квартири приватизовані.

"Ми проводимо перевірку і щодо управляючої компанії, – зазначив "Фактам" Олександр Демків, начальник слідчого відділу Івано-Франківського міського управління поліції. – І щодо посадовців місцевої влади, які мали би вживати заходів до прискорення виділення коштів і реставраційних робіт".

Відповідальних за смерть жінки, яка загинула через те, що обвалився балкон, поки не знайшли. Хоч у прокуратурі розпочали кримінальне провадження за цим фактом. Мова йде про службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Дах просів на метр, віконні рами перекошені, входи в будинок закриті як аварійні. 

Жителі пам'ятки архітектури мають документ, який підтверджує, що з 2002 року будинок є непридатним для життя. Ще 16 років тому фахівці визначили, що понад 60% будівлі є аварійними.

Висновок про те, хто довів до аварійного стану пам'ятку, буде не раніше ніж через рік, повідомили у поліції.  

Чи достоїть будинок до того часу – невідомо.

 

Нагадаємо, у березні 2017 року ініціативна група "Врятуймо спадок Еґера" звернулася до депутатів міської ради, щоби врятувати пам'ятку архітектури на Січових Стрільців, 16 від повної руйнації. 

Більше про будинок та історію його неординарного власника читайте тут: Станиславівські оголошення: відвідайте "електричний театр" "Олімпія" в пасажі Еґера

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: