fbpx

Нацполіція запустила проект проти цькування у школах – приклад булінгу з Івано-Франківська

Суспільство 14:29, 07.03, 2018

Управління ювенальної превенції Національної поліції разом з Українським інститутом дослідження екстремізму розпочали спільний проект у навчальних закладах із протидії булінгу (цькування) "Маю право бути собою".

Залякування, знущання, побиття, псування майна – це не дії злочинців, а те, що відбувається серед учнів у школах. Всі ці поняття об’єднує один термін – булінг.

Саме тому Ювенальна Поліція України на чолі з Ларисою Зуб разом з Українським інститутом дослідження екстремізму розпочали спільний проект із протидії булінгу – "Маю право бути собою".

Випадки цькування серед учнів завжди були частиною взаємовідносин школярів, однак зараз вони стають дедалі помітнішими, йдеться на сайті Нацполіції. На жаль, це не проблема однієї дитини чи одного навчального закладу. Це психологічна катастрофа, яка існує багато років і з кожним роком набирає все більших масштабів, приймає більш сучасні форми (кібербулінг) та стає жорстокішою. 

Так, одним із типових прикладів сучасного булінгу в українських школах минулого року стало побиття дівчатами-підлітками двох своїх одноліток. Інші підлітки в той час стояли поруч і не втручалися в конфлікт, а навпаки, підбурювали школярок і знімали все на відео. Дівчат врятувало тільки те, що пенсіонерка побачила це та викликала поліцію.

В Івано-Франківську учня школи побили за те, що він колись заступився за свого сусіда. Його заманили у двір школи і побили до втрати свідомості, використовуючи кастет. В цьому випадку підлітки не побоялися навіть батька хлопчика, який намагався сам розібратися з ними. Підлітки накинулися на чоловіка і почали бити його. Батька з сином врятували патрульні, які проїжджали повз.

Нагадаємо, йдеться про інцидент в ЗОШ №13. КУРС писав, що банда старшокласників жорстоко знущається над молодшими й тими, хто за них заступається.

У франківського атовця, батька, який заступився за сина, через суд вимагають 50 тисяч гривень.

Відтак проект "Маю право бути собою" було розпочато після написання статті "Проблема булінгу очима підлітка". Її автором став активіст учнівського самоврядування, учень 9-го класу – Павло Шатило.  Павло разом з однолітками провів анонімне Інтернет-анкетування на тему "Чи знайоме вам поняття булінг?". Як виявилось, 52% підлітків навіть не усвідомлювали, що є таке поняття та така проблема, але вони були учасниками цього негативного явища, а на запитання: "Чи ставали ви особисто жертвою насилля?" 31% відсоток респондентів відповіли "Так", 69% – "Ні".

Проект покликаний попередити або належним чином відреагувати на випадки насильства серед учнів, пояснити школярам, що залякування, знущання, побиття однолітків або псування майна не є нормою. Це злочини, які мають правові наслідки. 

Читайте: Тихий та відкритий булінг: батьки франківських школярів об'єдналися, щоби протистояти цькуванню дітей

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: