fbpx

СТЕК нараховує бюджетним установам штрафи: міське управління освіти має сплатити до півмільйона гривень

Суспільство 11:25, 28.04, 2015

За несплату боргів за теплопостачання СТЕК не нараховує штрафи чи пеню населенню, проте нараховує їх установам, які фінансуються з бюджету.

Про це розповів сьогодні на оперативній нараді у міського голови директор СТЕКу Сергій Мельник під час звіту про результати опалювального сезону 2014-2015 років.

За словами Мельника, таким чином компанія намагається стимулювати споживачів вчасно розраховуватися за комунальні послуги. Такі нарахування проводяться до того, як з установами укладаються договори реструктуризації. 

"Чим регламентовано нарахування? Немає законних підстав нараховувати штрафи для бюджетних установ, які фінансуються з міського чи обласного бюджету!" – наголосив Віктор Анушкевичус.

Сергій Мельник відповів, що конкретного Закону України назвати не може, проте пообіцяв підготувати цю інформацію та запевнив, що нарахування штрафів відбуваються на законних підставах.

Таким чином виникла конфліктна ситуація з міським управлінням освіти. За опалювальний сезон освітнім закладам, які обслуговує СТЕК, нарахували близько півмільйона гривень штрафу.

Загалом, опалювальний сезон 2014-2015 пройшов для "Станіславської теплоенергетичної компанії" не достатньо вдало, адже розпочався він із численний аварій тепломереж, через що мешканці окремих будинків деякий час перебували без тепла, навіть при зовнішній мінусовій температурі.

За словами Сергія Мельника, сезон пройшов стабільно без аварійних ситуацій, хоча розпочався із них. Після запуску котельні на вулиці Індустріальній, 34, почалися проблеми. Аварійні ситуації виникали як у внутрішньо-, так і у зовнішньобудинкових тепломережах. До їх ліквідації залучали також аварійні бригади від "Івано-Франківськтеплокомуненерго" (ТКЕ) та від ЄРЦ.

"Такої кількості скарг в перші півтора місяця опалювального сезону на вашу компанію я ще не пам’ятаю… Це були безперервні потоки дзвінків. Були випадки, коли по 2,5 доби будинки були без тепла", – зазначив  Віктор Анушкевичус.

Таку інформацію підтверджують і джерела КУРСу, протягом опалювального сезону аварії тепломереж траплялися неодноразово і мешканці окремих будинків перебували без тепла протягом вихідних, а на виклики аварійна бригада приходила на початку нового робочого тижня. Наприкінці місяця споживачі послуг СТЕКу отримували рахунки без відрахування сум за період, коли тепла в помешканнях не було. Зазначимо, що тарифи на опалення у СТЕКу більші, ніж в ТКЕ.

Мельник зауважив, що на опалювальний сезон компанії було виділено 12,7 мільйонів кубів газу, хоча фактично використали 16,3 мільйонів кубів. Попри перерозхід, компанії вдалося зменшити витрати теплоносія у порівнянні з минулим роком.

Попри погрози з боку міської влади забрати котельню на вулиці Індустріальній і віддати на обслуговування ТКЕ, до наступного опалювального сезону СТЕК буде готуватися ретельніше і вже розроблений план гідравлічних перевірок тепломереж. Також планують встановити прилади обліку на кожен будинок, який обслуговує СТЕК, щоб мешканці платили лише за тепло, яке спожили, а не за тарифом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: