fbpx

У Франківську поховали муніципальний Центр Сучасного Мистецтва. ФОТО, ВІДЕО

Культура 18:04, 08.08, 2016

Франківські митці влаштували перформанс на честь зміни керівника комунального підприємства "Центр Сучасного Мистецтва".

Арт-середовще Івано-Франківська, яке в останні роки гуртувалося довкола Центру сучасного сучасного мистецтва та його директора, мистецтвознавця Анатолія Звіжинського, вдалося до мистецької акції, якою висловило своє ставлення до зміни керівника ЦСМ та проілюструвало, що зробила з сучасним мистецтвом міська влада.

На “похорон Сучасного Мистецтва міста Івано-Франківська”, – так назвали акцію, зійшлися співчуваючі: хуждожники, фотографи, музиканти, письменники і журналісти. Багато хто  в траурному дрес-коді, з квітами та у відповідному жалобному настрої.

Покладання квітів до труни та прощання з покійником проходило під звуки некролога зі звертанням до мера Франківська Марцінківа.

Некролог

5 серпня, у п’ятницю, у другій половині дня на третьому році життя спочив у Бозі незабутній і багатьма улюблений Івано-Франківський муніципальний Центр сучасного мистецтва.

Після місячної прогресуючої кумедії несхибна рука мерського молоха кинула в Тартар небуття наш ЦСМ.

Станіславське мистецьке середовище втратило виплекане трудами багатьох творців дитятко, яке мало, але якому не судилося – стати сильним мужем.

Сумуємо, але не плачемо, від усіх мистецьких душ співчуваємо батькам-засновникам ЦСМ і з потугою повсталої енергії сильних, креативних і сучасних оголошуємо: Центр сучасного мистецтва в Івано-Франківську оживе, як міфічний і незнищенний Фенікс без гнилої міської влади, оживе вільним, прекрасним!

Насамкінець “Вічная пам’ять” покійному ушкварили музиканти з групи Familia Perkalaba.

Нагадаємо, перша спроба провести конкурс на призначення директора ЦСМ завершилася скандалом. Директора так і не призначили, тож вирішили створити нову комісію і провести конкурс повторно. Усе мистецьке середовище Івано-Франківська, а також відомі митці з інших міст України тоді висловилися на підтримку Анатолія Звіжинського: відповідного листа підписали майже триста художників, літераторів, дизайнерів, музикантів, журналістів, громадських активістів.

5 серпня відбувся другий конкурс на посаду очільника Центру сучасного мистецтва. Комісія проігнорувала думку мистецької спільноти і більшістю голосів обрала директором активістку, волонтерку, авторку двох патріотичних муралів у місті Ірину Клицюк.

У липні цього року міська влада залишила ЦСМ без приміщення.

Читайте, будь ласка:  Марцінківу треба звільнити голову, – Петро Шкутяк.

А також: Марцінків пропонує Звіжинському посаду арт-директора ЦСМ

Звіжинський оскаржуватиме у суді рішення комісії про призначення директора ЦСМ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: