fbpx

Міністр освіти на Прикарпатті пообіцяла школярам легкі портфелі

Суспільство 19:02, 05.05, 2017

Сьогодні на Івано-Франківщині з офіційним візитом перебуває міністр освіти Лілія Гриневич.

У форматі запитання – відповіді відбулася в обласній адміністрації зустріч міністра з освітянами Прикарпаття. 

До Лілії Гриневич звернувся представник ПТУ-14 з міста Коломиї. Він поскаржився на захворюваність серед учнів – сколіоз, або викривлення хребта, в старших класах має третина школярів. Така статистика медиків Івано-Франківщини. Викладач пов'язав сколіоз із тяжкими портфелями. За його словами, шкільний рюкзак 7-класника важить близько 8 кг, а другокласник щодня носить на плечах 3 кг підручників. Освітянин поцікавився у міністра, чи не можна якось розвантажити школярів. 

Лілія Гриневич порадила три способи, як це зробити. 

Перше – не носити всі підручники, а ділитися з сусідом по парті. Втім, це не інноваційна технологія, зазначила міністр. Так само, як і використання планшетів замість підручників на уроках. Це другий спосіб. 

"Ми вже реалізуємо проект, який розвантажить портфелі школярів, – повідомила Гриневич. – Зараз друкуються підручники для 9 класу. Ми зобов'язали видавців віддавати ПДФ-файли з можливістю багаторазового скачування. Тож школярі зможуть їх використовувати, щоправда, без мультимедійних додатків. Але цього цілком достатньо, щоби відкрити потрібну сторінку на уроці в школі", – вважає міністр. 

Інноваційний – третій спосіб. Щоправда, його запровадять з 2019 року і спочатку лише для 1-го класу.

"В початковій школі запроваджується новий стандарт навчання з інтегрованим підходом. Тож підручники будуть лише на чверть  будуть друкуватися підручники, де будуть усі предмети, для навчання впродовж трьох місяців. Після цього будуть інші підручники  знов на три місяці. Опрацюємо цей досвід і почнемо запроваджувати підручники за інтегрованою системою освіти для старших класів",  пояснила, як працюватимуть нововведення, Лілія Гриневич. 

Нагадаємо, в Франківську міністр відвідала природничо-математичний ліцей, куди передали комплект навчального приладдя.

Серед іншого міністр зачепила проблему репетиторства в школах. 

Читайте також: Сьогоднішніх дітей не можна вчити так, як 10 років тому, – міністр готова "просіяти" вчителів-початківців

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: