fbpx

Хто живе всередині нас: найпоширеніші паразитарні інфекції і як їх лікують

Здоров'я 12:15, 13.02, 2024
НА ФОТО: Олена Івасишин, лікарка-інфекціоністка клініки «Мед-Атлант»

Здуття та біль у животі, діарея та алергія, знесилення, неспокійний сон, втрата ваги – це лише деякі прояви, які сигналізують про те, що варто звернути увагу на своє здоров’я. Інколи цей стан може бути пов’язаний із паразитарним інфікуванням. Які паразити найчастіше поселяються в організмі людини, чим небезпечні для своїх господарів і чому з ними не варто воювати самостійно, розповідає Олена Івасишин, лікарка-інфекціоністка клініки «Мед-Атлант».

«Чужі всередині»

Всередині нас можуть мешкати паразити, які використовують тіло людини як середовище для життя.

Ектопаразити живуть зовні – на поверхні тіла, на шкірі людини. Наприклад, блохи, воші. На противагу їм ендопаразити живуть всередині організму.

«Кишківник – найулюбленіше місце життя паразитів в тілі людини, – розповідає Олена Івасишин. – Але вони можуть перебувати і в печінці, легенях, мозку, в очах. Наприклад, аскариди, перед тим як остаточно оселитися в кишківнику та вирости до дорослої особини, проходять через наші легені, що інколи клінічно дає такі симптоми, як сухий кашель, інколи вологий з невеликою кількістю мокроти, задишку».

Аскариди – глисти або паразитичні черви, зараження ними викликає захворювання гельмінтоз. Гельмінтози, або глистяні інвазії, характерні для мешканців Прикарпаття. Найчастіше зустрічаються зараження власне аскаридами й гостриками. Інколи трапляються карликовий ціп’як та волосоголовець.

Одноклітинні найпростіші паразити спричиняють протозооз. «У нашому регіоні найбільш поширений лямбліоз, його викликає паразит – лямблія», – каже інфекціоністка.

Всі ці паразити живуть у кишківнику. Лікарка пояснює, що вони, так би мовити, об’їдають своїх господарів – споживають вітаміни та мікроелементи, які люди отримують з їжею. В процесі життєдіяльності паразити випорожнюються, виділяють речовини, які є токсичними для людини.

«Наш організм реагує на таку взаємодію інтоксикацією та алергічними проявами. Недостатність мікроелементів та вітамінів може викликати неврологічні розлади, як-от скреготіння зубами, або бруксизм», – ілюструє вона.

Глистяні інвазії спричиняють запальні зміни в кишківнику, що виявляються як біль, надмірне газоутворення, зміни у стільці – як закрепи, так і діареї, зміни апетиту – як надмірна тяга до їжі, так і знижений апетит. “Поїдання солодкого у великій кількості може бути “дзвіночком”, що варто обстежитися на паразитів”, – звертає увагу спеціалістка. І додає, що надмірна кількість гельмінтів може спровокувати хірургічні ускладнення, як-от кишкова непрохідність.

Співжиття з паразитами, зазначає лікарка, справа індивідуальна – частина людей може співіснувати з ними без симптомів. Також є випадки, коли не відбувається повторного зараження, а одиничний гельмінт проходить свій життєвий цикл, помирає і виходить з випорожненнями – людина одужує.

Проте найчастіше без допомоги лікаря пацієнт не може вийти з кола реінвазії.

Олена Івасишин, лікарка-інфекціоністка клініки «Мед-Атлант», Івано-Франківськ
Олена Івасишин, лікарка-інфекціоністка клініки «Мед-Атлант»

Найпоширеніші паразити: особливості, вплив на організм господаря

Кожен паразит має свої особливості. Їх слід знати, щоби уникнути повторного інфікування, акцентує спеціалістка.

Лямблії

Вважаються причиною понад 20% гострих кишкових захворювань, зараження відбувається з довкілля – з води, ґрунту, через садовину і городину, ягоди.  «Здебільшого через вживання термічно не обробленої води, рідше – через продукти харчування, які перебували в контакті з ґрунтом», – зазначає Олена Івасишин.

Помилково вважати, що лямблії – одноклітинні організми мікроскопічних розмірів – вражають печінку чи жовчний міхур. «Жовч має бактерицидну властивість, і це не дозволяє лямбліям жити в жовчних шляхах здорової людини. Коли ж є проблеми, жовч змінює свої властивості і виробляється в меншій кількості, то паразити можуть викликати запальні зміни в них”, – описує процес інвазії лікарка.

Переважно лямблії знаходяться в тонкому кишківнику, де діляться – розмножуються. У товстому кишківнику, де для лямблій несприятливі умови, вони перетворюються на цисти.

Це «спляча» форма паразита, які виходять з калом. Повторне зараження теж відбувається цистами, якщо людина не дотримується правил особистої гігієни. У сприятливому середовищі циста лямблії прокидається, звільняється від своєї оболонки і відновлюється, продовжуючи свій життєвий цикл, який триває 6 місяців. За цей час людина часто повторно інфікується, каже інфекціоністка.

Багаторічний перебіг цього паразитозу супроводжується стомлюваністю, слабкістю, дратівливістю, поганим сном, зниженням працездатності. Плюс гастродуоденіти, дуоденіти, панкреатити, холецистити. “Запальні зміни в шлунку і кишківнику стаються через вплив токсинів життєдіяльності лямблій та інших паразитів”, – називає причину хвороб лікарка.

Гострий лямбліоз, коли є велика кількість паразитів, проявляється ентеритом – запаленням слизової оболонки тонкого кишківника, який супроводжується частими випорожнення, або простіше – діареєю.

Аскариди

Черв’яки завдовжки до 20-35 см паразитують у шлунково-кишковому тракті і вражають дихальну систему. Тривалість життя аскарид – від одного до двох років.

Інфікуються цим паразитом шляхом потрапляння яєць, які перебувають в ґрунті чи водоймі. Людина проковтує їх, коли споживає недостатньо помиті фрукти та овочі. А також коли сама не миє руки після контакту з ґрунтом або після контактів з домашніми тваринами. Коти і собаки можуть переносити яйця паразитів на своїй шерсті.

В нашому організмі проходять 2 цикли розвитку: легеневий та кишковий. Саме в кишківнику розвиваються до дорослої особини і знову відкладають яйця – і життєвий цикл аскарид повторюється.

Яйця аскарид не заразні одразу. Вони мусять дозрівати. Відбувається дозрівання яєць поза організмом людини, переважно в ґрунті – потрібно 9-40 днів і сприятливі умови. Якщо таких умов немає, аскарида в яйці зупиняє свій розвиток і завмирає, а продовжує розвиток, коли умови поновлюються. Життєздатність паразита у ґрунті – до 2 років.

«Людина не може бути безпосереднім джерелом зараження аскаридами для іншої людини, – зазначає Олена Івасишин. – Тому рекомендую своїм пацієнтам обстежуватись, а не проводити відразу профілактичне лікування всієї сім’ї. Таке лікування має свої побічні наслідки. Не варто застосовувати його без потреби».

Симптоми аскаридозу залежать від стадії життєвого циклу паразитів. На початковому етапі може бути підвищення температури, біль у животі, нудота, діарея, висипання на шкірі. На другій, легеневій, стадії – сухий кашель, напади задухи.

Гострики

Невеличкі черви, в довжину до півтора сантиметра, живуть в нижніх відділах кишківника близько місяця. У структурі глистних інвазій зараження гостриками, або ентеробіоз, посідає провідне місце.

Джерело зараження – хвора людина. Хворі люди є джерелом інфікування для оточуючих – зараження відбувається контактно-побутовим шляхом. «Наприклад, ми беремося за ручку дверей, коли виходимо з громадської вбиральні. А на ній є яйця гостриків, – пояснює інфекціоністка. – Пішли далі в кафе, не помили руки, взялися за піцу – з’їли паразитів. Дорогою ще розсіяли їх по предметах, яких торкалися. Це за умови недотримання правил особистої гігієни».

Забруднені яйцями гельмінтів можуть бути поверхні меблів, кухонне начиння, іграшки, одяг, постіль та ін. Рідше – продукти. Потрапляючи в кишечник, глисти за два тижні розвиваються з яйця до дорослих особин. Черви прикріплюються до стінок кишківника, і в цих місцях виникають запальні зміни.

Ці паразити теж різностатеві, розмножуються. Коли самиця гострика запліднена і має відкласти яйця, вона відкріплюється і опускається ближче до прямої кишки. Яйця відкладає ближче до анального отвору і періанальних складок.

«Гостриків розпізнають за характерним свербіжем у періанальній ділянці, найчастіше під час сну. Вони активні вночі, коли наші м’язи розслаблені, можуть виходити за межі звичної зони життя і доходити до статевих органів. Звідси вульвіти й вагініти у жінок – паразити переносять флору кишечника до статевих органів, це викликає запальні зміни», – акцентує лікарка.

Олена Івасишин наголошує: якщо не дотримуватися правил гігієни, то можна не тільки передавати паразитів, а й запустити коло самозараження. «Самиця гострика відкладає надзвичайно велику кількість яєць – до 10 тисяч. Вони маже одразу готові до умовного пробудження. За 4-6 годин під нігтями, на шкірі людини яйця стають інвазійними», – описує процес інфекціоністка.

Цей гельмінтоз саме тому складний у лікуванні, що людина може тривалий час переінфіковуватися. 

Основними симптомами ентеробіозу є біль у животі, ранковий кишковий дискомфорт, нудота, часті рідкі випорожнення – до чотирьох разів на добу. Інвазія проявляється також нервовими розладами. Занепокоєння, нервозність, неспокійний сон, слабкість, дратівливість, зниження здатності запам’ятовувати – ці стани є наслідком систематичного отруєння відходами і токсинами паразитів.

Олена Івасишин, лікарка-інфекціоністка ЛДЦ «Мед-Атлант» в івано-Франківську
Олена Івасишин, лікарка-інфекціоністка клініки «Мед-Атлант»

Не ростити глистів: обстеження, лікування, профілактика

Аскарид, гостриків і лямблій виявляють в лабораторії – за аналізом калу. Також наявність паразитів діагностують за аналізом крові.

«Коли є симптоми ймовірної інвазії, як-от свербіж періанальної ділянки, а також вульвіти, вагініти, цистити, ми рекомендуємо дообстеження», – каже Олена Івасишин.

Якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом і загалом зміни у самопочутті, слід звернутися до лікаря. В системі державної медицини потрібне первинне звернення до сімейного лікаря або терапевта, щоби отримати скерування до інфекціоніста.

У клініці «Мед-Атлант» можна безпосередньо звернутися до лікаря-спеціаліста.

Щоби виявити паразитів, призначають загальний аналіз крові. Характерним для гострого інфікування є підвищений рівень еозинофілів. При хронічному можуть бути ознаки анемії. Додаткові аналізи крові, як-от біохімічний, на імуноглобуліни, – на розсуд лікаря, зважаючи на стан пацієнта і його скарги. Додають УЗД органів черевної порожнини.

Основний інформативний аналіз – дослідження калу на яйця глистів та найпростіші. Плюс специфічні аналізи на ентеробіоз, щоби виявити яйця гостриків – зішкріб з періанальної ділянки або методом липкої стрічки.

Олена Івасишин пояснює, що лікування від паразитів – індивідуальний процес: «Потрібно дивитися на всю клінічну картину. Немає єдиної класичної схеми лікування якогось виду паразитів. Тому лікар приймає рішення, яке саме лікування в кожному конкретному випадку потрібне».

Лікар визначає тактику ведення і лікування пацієнта, добирає призначення, зважаючи на його загальний стан і супутні захворювання. Кінцева мета – не просто вивести паразитів, а запобігти повторному інфікуванню.

Самостійно не варто впливати на паразитів, акцентує інфекціоністка. Самолікування може призвести до ускладнень.

«Народні засоби (їсти часник, насіння гарбузів тощо), до яких часто звертаються пацієнти, не знищують паразитів, а лише створюють несприятливі умови для їхнього існування, – зазначає Олена Івасишин. – Можуть спонукати паразитів покинути організм господаря. Але так само можуть викликати погіршення загального стану, спровокувати загострення хронічних захворювань. Такий метод слід погодити з лікарем і проходити під наглядом. Його мінус – тривалість».

Інфекціоністка додає, що деякі практичні навички наших бабусів і дідусів працюють на профілактику та від певних паразитів. Наприклад, правило прасувати окремі ділянки нижньої білизни – під дією високих температур яйця гостриків та інших гельмінтів гинуть.

Звідси дієва рекомендація часто змінювати постіль і час від часу прати її при високих температурах.

Окрім звичайних заходів профілактики паразитозів (кип’ятити воду з відкритих джерел, часто мити руки, ретельно промивати овочі і фрукти, робити прибирання з дезінфікуючими засобами тощо), потрібно подбати про домашніх тварин – періодично давати їм протигельмінтні препарати та обробляти шерсть спеціальними засобами, щоби вони не переносили на собі паразитів.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: