fbpx

Коли причина в голові: як уникнути психологічного непліддя

Здоров'я 20:30, 16.09, 2024
НА ФОТО: Олександра Попович, акушер-гінеколог ЛДЦ "Мед-Атлант"

Якщо пара без контрацептивів рік і більше, а вагітність у жінки так і не настає, час звернутися до спеціаліста. Можливо, проблема не тільки у фізіологічних чинниках. Коли виникає психологічне непліддя та як його уникнути, розповідає гінекологиня Олександра Попович з лікувально-діагностичного центру Мед-Атлант.

Голова і гормони

Типова ситуація: приходить жінка на прийом, обстежена з ніг до голови. Чоловік так само. Пара цілком здорова. Але зачати дитину не вдається. І от в процесі спілкування з пацієнткою стають видимі її внутрішні страхи, нерозуміння, чому вона не вагітніє, хоч дуже хоче, нервозність, каже Олександра Попович. 

У таких випадках в організмі жінки збільшується концентрація гормону адреналіну і зростає рівень пролактину. А високий гормон пролактин дає блок овуляції – тому вагітність не настає, пояснює лікарка. Також пролактин впливає на ендометрій – внутрішню оболонку матки. В період овуляції , якщо жінка хоче завагітніти ендометрій повинен мати товщину 7-8мм. Підвищення пролактину не дає ендометрію стати таким пишним, щоби прийняти зиготу – запліднену яйцеклітину, вона не може імплантуватися. 

Зараз з такими випадками, коли власне психологічний стан жінки є причиною її неможливості завагітніти, я зустрічаюся досить часто, каже гінекологиня ЛДЦ “Мед-Атлант”. 

Гінеколог у Франківську - Олександра Попович Мед-Атлант
Олександра Попович, акушер-гінеколог ЛДЦ “Мед-Атлант”

Невипадково запрацювала нова галузь психології – перинатальна психологія, що займається жінками і вагітністю, вивчає психологічне життя навколо ще не народженої або щойно народженої дитини. Спеціалісти з’ясували, що жінки, які дуже сильно бажають завагітніти, цим навпаки пригнічують функцію вагітності. Як пояснюють психологи, нав’язливі думки, фанатичне бажання впливають на гормональну рівновагу в жіночому організмі  – знижують концентрацію гормонів, яка необхідна для вагітності. Це вже доведено, наголошує гінекологиня.

Вікно для зачаття

Ще один поширений момент. Молода пара два місяці пробує завагітніти, а коли не виходить, то пірнає в інтернет і вишукує собі проблеми. “Ми знаємо, що в інтернеті можна знайти що завгодно. Приходять на прийом з цілим переліком – один пункт іншого страшніший. Хоча хвилюватись не потрібно, тому що до 35 років парі дається рік часу на самостійне зачаття”, – розповідає лікарка. 

Якщо взяти медичну статистику, то тільки до 25% пар вдається завагітніти з першого-третього разу. “Коли ми з пацієнтками докладно це обговорюємо, то часто виявляється, що вони не до кінця розуміють, коли можуть завагітніти. У нас, жінок, не так багато часу для вагітності, – яйцеклітина живе тільки добу”, – акцентує гінекологиня. 

Природна здатність яєчників продукувати яйцеклітини, які можуть потенційно привести до настання здорової вагітності, називають оваріальним резервом і він свій у кожної жінки. Ми народжуємось із цим запасом, а протягом життя кожного місяці втрачаємо цей резерв, тому жінкам у віці 30+ варто здавати на АМГ (антимюллерів гормон)

Олександра Попович Мед-Атлант - гінекологія в Івано-Франківську
Олександра Попович, акушер-гінеколог ЛДЦ “Мед-Атлант”

Фертильними вважаються ті дні менструального циклу, в які ймовірність завагітніти максимальна. 

Єдиний фертильний період в менструальному циклі жінки – це період овуляції, коли в яєчнику дозріває фолікул і виходить звідти яйцеклітина, що вже готова до запліднення. “Як ми говорили, яйцеклітина живе в матці 24 години, деякі наукові дослідження говорять, що доживає до 36-ти годин. Сперматозоїд, чоловіча статева клітина, яка запліднює яйцеклітину, живе трохи довше – приблизно 3-5 днів. Щоби сталося зачаття, має відбутися статевий контакт у період овуляції або трохи раніше – сперматозоїди можуть дочекатися яйцеклітини”, – пояснює Олександра Попович.

Теоретично фертильний період починається за 5 днів до овуляції і закінчується через пару діб після неї. Вікно фертильності також індивідуальне у кожної жінки. Наприклад, є жінки, в яких цикл дуже короткий, в них овуляція настає і на восьмий день менструального циклу, зазначає лікарка. “Кожна жінка веде календарик і бачить свої менструальні цикли. Щоби вирахувати фертильне вікно застосовуємо формулу: якщо менструальний цикл від 25 до 31 дня, то від 25 віднімаємо 18, а від 31 віднімаємо 11. Різниця – найбільш фертильні дні циклу”, – розповідає фахівчиня.

Гінекологиня наголошує, що у фертильні дні треба жити статевим життям через день. Чому не кожен день? Тому що сперматозоїди не встигають набути потрібної для зачаття концентрації. Якщо ж, приміром, статевий контакт відбувається раз на тиждень, то є великий ризик пропустити овуляцію плюс сперматозоїди будуть поганої якості. 

Якісною вважається сперма, в якій багато живих, активно рухомих, з малою концентрацією патологій сперматозоїдів. Це не впливає на майбутню дитину, а лиш визначає їхню самоздатність проникнути в матку і запліднити яйцеклітину. Сперматозоїди мусять бути сильними і витривалими, бо їм треба подолати досить великий шлях, каже лікарка. А от якщо сперматозоїди з якимось порушенням ДНК, то це може впливати в подальшому на розвиток дитини.

“Все це пояснюю жінкам, а якщо потрібно, то й їхнім партнерам. Пояснюю, що потрібно спокійно сісти, взяти календарик і ручку, вирахувати найкращий час. Поговорити з партнером і обом усвідомлено підійти до зачаття. І не зациклюватись на цьому!” – підсумовує гінекологиня.

Гінеколог і психолог: тандем, що допомагає вагітніти

“Якщо ж жінка дуже тривожна, раджу поговорити з психологом, щоби відпустити страхи, відпустити надмірне бажання завагітніти. Паралельно робимо гормональну панель і піднімаємо ті гормони, які сприятливо впливають на вагітність та знижуємо ті, які перешкоджають цьому ”, – описує підхід Олександра Попович. 

Лікарка розповідає, що в її практиці є чимало позитивних випадків, коли після роботи з психологом жінки вагітніють. Наприклад, жінка після безуспішних спроб зачаття протягом двох років. Є жінки, які робили підсадку – перенесення ембріона в матку на третій день його розвитку, – і все одно не вдавалося завагітніти. А через кілька місяців після роботи з психологом настала самостійна здорова вагітність.

Олександра Попович - акушер-гінеколог Мед-Атлант графік прийому
Олександра Попович, акушер-гінеколог ЛДЦ “Мед-Атлант”

“В теперішніх умовах війни кожен лікар має бути трохи психологом, – каже гінекологиня. – Коли я спілкуюся з жінкою, а вона просто на прийомі плаче – інколи ми плачемо разом, – то я її вислуховую, розраджую. Розумію її тугу, емоційний стан, хочу підтримати. Та розумію, що цього мало, – тоді дуже м’яко раджу подбати про себе, пояснюю, як тривожний стан може давати гормональний збій і як це впливає на можливість вагітніти”.  

Переважно жінки доброзичливо сприймають поради звернутися до психолога чи психотерапевта. Розуміють, що потрібно розібрати ситуацію, побачити причинно-наслідковий зв’язок. “І це правильно, – акцентує лікарка. – Як гінекологу мені найкраще працювати в парі з психологом чи психотерапевтом. Така взаємодія дозволяє дуже дієво допомагати у випадках психологічної неплідності”. 

На додачу до психології 

Важливо, щоби при визначенні причини неплідності також був обстежений чоловік. “У нас чомусь перш за все обстежують жінку. Хоча чоловік також повинен пройти обстеження і здати спермограму. У половині випадків причиною безпліддя пари є чоловічий фактор”, – розповідає гінекологиня ЛДЦ “Мед-Атлант”.

Олександра Попович каже: якщо звертається жінка, що рік і більше не може завагітніти, то обстеження починають з чоловіка. “Бувають шокуючі випадки. Недавно обстежували чоловіка – фертильність на нулі. В еякуляті немає сперматозоїдів. З’ясувалося, що він перехворів паротитом, свинка в народі, а ця хвороба часто дає чоловіче непліддя. У чоловіків причиною непліддя найчастіше бувають перенесені інфекційні захворювання”, – зазначає лікарка. 

Фактором ризику, який впливає на здатність жінки завагітніти, серед іншого є втручання на шийці матки і спотворений цервікальний канал. Цервікальним каналом в матку проникають сперматозоїди. Мова про конізацію шийки матки – видалення частини слизової, процедура призначається при дисплазії (передраковому стані). Після конізації змінюється якість слизу, потрібного сперматозоїду для руху, змінюється цервікальний канал – і сперматозоїди гинуть на шляху до яйцеклітини. У таких випадках жінкам пропонують внутрішньоматкову інсемінацію. Відбирають найбільш якісні сперматозоїди, відслідковують найкращі для зачаття дні і запускають сперматозоїди безпосередньо в матку – в обхід перепон. Настання вагітності після такої процедури збільшується на 15% – це досить великий показник, акцентує гінекологиня. Важливо знати, що при дисплазії першого ступеня конізація чи будь-які маніпуляції з шийкою матки не показані.

Акушер-гінеколог Олександра Попович: лікування безпліддя в івано-Франківську
Олександра Попович, акушер-гінеколог ЛДЦ “Мед-Атлант”

Відомо, що нерегулярний менструальний цикл у жінки є ознакою порушення гормонального фону, а це в свою чергу призводить до труднощів із зачаттям. Однак, гормональні зміни не завжди збивають цикл. “У мене була пацієнтка, яка мала регулярний менструальний цикл і не могла завагітніти. Ми третій цикл підряд відслідкували, що в неї не відбувається овуляція. Зробили гормональну панель і побачили підвищений пролактин – так виявили фактор непліддя, зараз ця пацієнтка вже народила здорового синочка ”, – розповідає лікарка. 

Фертильність жінки істотно порушує надлишкова маса тіла і ожиріння. “Потрібно на цьому наголошувати, бо іноді, щоби завагітніти природнім чином, потрібно лише нормалізувати вагу”, – говорить Олександра Попович. 

Нормальний індекс маси тіла для зачаття – 20-25 одиниць. Звертаються жінки із індексами 34-38 – скаржаться, що не вагітніють, шукають причини. А слід просто схуднути, зазначає лікарка. Підшкірна жирова клітковина синтезує багато стероїдних гормонів – естрогенів і тестостерону. Підвищений рівень тестостерону дає викидні і порушення маткової вагітності. Плюс порушена метаболічна функція організму – стрибає інсулін, підвищується індекс HOMA. Сукупно це може блокувати овуляцію. 

“Мало хто говорить про те, що вагітність у жінок з індексом маси тіла 38 має дуже високий ризик викидня, загибелі плоду, загибелі матері. Така вагітність в процесі її розвитку обтяжена великою кількістю патологій. Тому краще постаратися, пів року попрацювати в парі з дієтологом, якщо потрібно – і з психологом, – нормалізувати вагу, завагітніти, добре виносити і народити здорову дитину. Трішки менше калорій, трішки більше спорту, добрий сон – повірте, все вдасться, – каже Олександра Попович. – І неодмінно з підтримкою лікаря, який супроводжуватиме вас на шляху до бажаної вагітності”.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: