fbpx

Екс-міліціонер Ільницький, якому нібито зламали мізинець патрульні, поскаржився в суді на політичні переслідування

Суспільство 15:22, 24.10, 2017

Сьогодні на засіданні в апеляційному суді Івано-Франківської області допитали свідків у гучній справі екс-міліціонера, полковника Михайла Ільницького, який оспорює постанову міського суду про штраф за водіння у нетверезому стані і звинувачує патрульних у перевищенні повноважень.

На судове засідання у справі, що стала відомою на всю країну через скандальні звинувачення Михайла Ільницького на адресу франківських патрульних, прийшли журналісти національних телеканалів, представники місцевих ЗМІ, громадські активісти. 

Суддя Олександр Васильєв допитував свідків з боку Ільницького. Першим опитали сина Михайла Ільницького Олександра. 

Олександр Ільницький – підполковник внутрішньої служби ЗСУ, працював в Інституті кримінально-виконавчої служби, живе в Києві.

Ільницький суд

Допитують Олександра Ільницького

"Того дня з дружиною, двома дітьми, батьком та матір'ю поїхали у монастир Скит Манявський. Коли поверталися, наздогнав автомобіль патрульних, жінка-патрульна звинувачувала, що вони п'яні, погрожувала зброєю… Хочу зазначити, що мене теж затримали, пройшов освідчення, виявився тверезим. Патрульні намагалися потрапити в авто. За кермом була моя дружина, це підтвердили свідки", – розповідав Олександр Ільницький.

Ільницький-молодший заявив, що підозрює політичні мотиви у цій справі.

"У мене склалося враження, що, оскільки мій батько голова політичної партії (Михайло Ільницький  голова маловідомої партії "Громада і закон"  ред.), то його умисно хочуть дискредитувати як публічну особу",  сказав свідок.

За його словами, опору при затриманні він не чинив і фіксував на відео, як затримували батька.

"Я вважаю, що дії працівників поліції були дуже агресивні…"  сказав Ільницький-молодший і запевнив, що за кермом була дружина, а Ільницький-старший не вживає алкоголь, бо хворіє.

"Коли мене доставили у райвідділ, батько уже був у швидкій. Він хворий, у ньго серце, тиск, крім того, поламаний палець. Вважаю дії працівників поліції непрофесійними, вони були дуже агресивні. Сподіваюся, що слідство, яке розслідує дії патрульного, розбереться з цим. Чітко заявляю, що за кермом автомобіля була моя дружина, мій батько був тверезий, він зовсім не вживає алкоголь", – наполягав свідок.

Стосовно Ільницького-молодшого було складено протоколи за передачу керма нетверезому водію і злісну непокору. Справу ще розглядають в міському суді. 

Суддя вирішив подивитися відео, яке підтверджує, що за кермом був Михайло Ільницький.

На відео з відеореєстратора авто патрульних видно, як авто Ільницького не включило правий поворот, повертаючи у двір. Потім відео настільки темне, що розібрати нічого не вдається. 

"Я вважаю, що не було відзнято, хто за кермом, через політичний підтекст",  прокоментував відео Олександр Ільницький. 

Після цього у суді переглянули відео, на якому чітко було видно, що вкрай агресивно поводилися якраз Ільницькі, а не патрульні. Патрульні натомість ввічливо закликали буйних старшого і молодшого Ільницьких до порядку.

Судля поцікавився, чому молодший Ільницький такий агресивний на відео.

"Це відео з моменту, коли прибув патрульний, який зламав моєму батьку палець. До цього дівчина патрульна з колегою погрожували застосувати зброю до моїх малолітніх дітей. Можливо, моя поведінка була дещо агресивною, але цьому передували дії патрульних",  заявив Олександр Ільницький.

На відео видно, як Ільницькому вдягають наручники. Патрульні просять не чинити опору, кілька разів повторюють, щоб розслабив руки.

Суддя запитав Михайла Ільницького, чому на нього вдягнули наручники. Той відповів, що "аналізував відео і вирішив, що це політичне замовлення". 

"Вони, певно, думали, що мене спровокують, не знаючи, що я спокійний, маю досвід роботи зі злочинцями. Аналізував і зрозумів, що це замовлення після того, як Аваков нагородив патрульного", – заявив Михайло Ільницький. 

На цьому сьогодні судове засідання завершили. Ще одного свідка з боку Ільницького, а також патрульну, що брала участь у затриманні, допитають на наступному засіданні 27 жовтня. 

Нагадаємо, в ніч з 18 на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківська за порушення ПДР зупинили "Skoda Octavia". Водій не мав ні посвідчення водія, ні "страхівки", відмовився пройти освідчення на алкоголь, а агресивні пасажири вчинили конфлікт з патрульними. На підтримку водію і пасажирам приїхав відомий у Франківську "активіст" Михайло Бойчук, більше знаний як "Хімік".

Пізніше патрульні заявили, що автомобілем керував колишній міліціонер, полковник Михайло Ільницький. Івано-Франківський міський суд визнав його винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції". Ільницький оскаржив рішення міського суду в апеляційному.

На минулому засіданні суд заслухав двох свідків – вони плуталися в показах і суперечили тому, що знято на відео

Крім того, Ільницький поскаржився на патрульного Леоніда Гончарука, мовляв, при затриманні поліцейський зламав йому мізинець.

За клопотанням прокуратури суд відсторонив Гончарука від виконання обов’язків. Рішення суду про відсторонення Гончарука викликало резонанс у соціальних мережах. На рішення суду різко відреагувала громадськість. На захист патрульного також стали міністр МВС Арсен Аваков, начальник обласного управління Нацполіції Віктор Шкутов, відомі журналісти, нардеп Борислав Береза.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: