fbpx

Передати локомотиворемонтний завод у власність міста заважає "вплив ззовні"

Суспільство 13:15, 12.12, 2017

У мерії нарікають, що місто не може прийняти у власність Івано-Франківський локомотиворемонтний завод через "зовнішній вплив". Серед іншого управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківську звернулося до суду з позовом про порушення провадження у справі про банкрутство заводу.

Івано-Франківська міськрада на наступній сесії міської ради звернеться до Кабінету Міністрів з проханням передати Івано-Франківський локомотиворемонтний завод у власність міста. Про це йшлося сьогодні на засіданні депутатської комісії Івано-Франківської міської ради з питань бюджету.

Нагадаємо, 22 серпня Івано-Франківська міська рада з другої спроби купила на аукціоні пакет акцій у розмірі 99,5% локомотиворемонтного заводу за початковою ціною 33 920 000 гривень. 28 серпня Івано-Франківська міська рада уклала з Фондом держмайна України договір купівлі-продажу пакета акцій ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод". Втім, наприкінці вересня Антимонопольний комітет заблокував купівлю заводу.

За словами заступника міського голови Богдана Білика, Антимонопольний комітет (АМКУ) відмовляється надати висновки, необхідні для того, щоб завод де-юре перейшов у власність міста.

"Якщо Кабмін визнає, що підприємство актуальне і необхідне для економічного розвитку міста, то може дати без висновків АМКУ дозвіл на закупівлю цього підприємства. Тому на сесію виноситься звернення і разом з ним ми відправляємо повний пакет документів", – зазначив Білик.

Він зазначив, що АМКУ затягує час, періодично витребовує додаткові документи.

"Подаємо документи – вони мовчать. Потім знову: "Дайте пакет документів". Це свідоме затягування часу. Вони конкретної претензії через суд висунути не можуть. А якогось кінцевого терміну, коли вони мають дати висновок, нема. Я зрозумів, що була команда чи дзвінок – і вони тягнуть час",  наголосив Білик.

Т. в. о. генерального директора ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод" Руслан Терешко, який виконує обов’язки керівника з 6 жовтня, зазначив:

"У Фонді держмайна теж підтверджують, що є вплив ззовні, який їм культурно натякає, щоб вони не дай Бог самі, без висновку Антимонопольного, завод не передали".

Хто саме стоїть за цим "впливом" ззовні, ні депутати, ні представники мерії, ні керівництво заводу не називають.

"Цей зовнішній вплив, всі знають про кого йде мова…"  говорить Терешко.

За його словами, у Фонді держмайна віч-на-віч йому порадили звертатися до суду щодо незаконного володіння чужим майном.

"Але якщо є вплив на АМКУ і Фонд держмайна, де гарантія, що його не буде на суд?"  міркує Терешко.

Також він зазначив, що трудовий колектив заводу збирається прийти на наступну сесію міської ради, щоби цій проблемі надати публічності.

Як писав КУРС, раніше Руслан Терешко розповідав, що працівники Івано-Франківського локомотиворемонтного заводу не отримують зарплати з червня.

"Станом на 6 жовтня, коли я прийшов на посаду, заборгованість була за червень, липень, серпень, вересень. То ми заплатили за вересень і за жовтень. Правдами-неправдами стараюся зарплату виплачувати",  розповів т. в. о. керівника заводу.

Крім того, за його словами, управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківську звернулося до суду з позовом про порушення провадження у справі про банкрутство заводу:

"Декілька років цей борг висить (перед Пенсійним фондом, – КУРС), а в суд подали лише зараз. Пані з пенсійного озвучила: ви би знали, які люди мені телефонували, щоби завод подати на банкрутство через те, що дехто дуже зацікавлений, щоби завод не перейшов у власність міста".

Наразі, каже Терешко, він має два основні завдання: врятувати завод від банкрутства і втримати колектив.

На сьогодні на заводі працює 240 людей, а ще у березні цього року було 330. Майже сотня працівників вже звільнилася.

"Попередній керівник спеціально створював штучну заборгованість по зарплаті, і перед всіма постачальниками, і перед податковою, і перед пенсійним, і перед контрагентами, і перед банком  взяли 4 млн гривень кредиту, поперераховували на свої фірми і відповідно оголили підприємство повністю",  розповів Руслан Терешко.

За його словами, на сьогодні завод має 700 тис. грн податкового боргу, виплату якого суд відтермінував на рік, приблизно 3 млн грн на виплати зарплат та 3 млн грн боргу перед Пенсійним фондом.

Нагадаємо, у травні Кабінет Міністрів України затвердив умови продажу державного пакета акцій ПАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод" в розмірі 99,5% від статутного капіталу.

18 липня депутати Івано-Франківської міської ради підтримали пропозицію Руслана Марцінківа взяти участь в аукціоні з продажу пакета акцій ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: