fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Гончарук хотів показати свою командирську велич", – суд допитав екс-міліціонера Ільницького, який вимагає у патрульного мільйон гривень

"Гончарук хотів показати свою командирську велич", – суд допитав екс-міліціонера Ільницького, який вимагає у патрульного мільйон гривень

Суспільство 11:22, 20.04, 2018

Івано-Франківський міський суд продовжив розгляд справи патрульного Леоніда Гончарука, якого обвинувачують у перевищенні службових повноважень при затриманні колишнього підполковника міліції Михайла Ільницького.

Справу розглядає суддя Олеся Зеленко.

Сьогодні у суді допитали потерпілого Михайла Ільницького. 

"18 червня минулого року я із своєю сім'єю, – дружиною, сином, невісткою і двома внучками, – поїхали у Манявський скид на машині мого сина. За кермом була невістка. Ми планували поїхати у храм, помолитися і повернутися до нашої доньки в Івано-Франківськ.

На зворотному шляху у селі Крихівці при в'їзді в Івано-Франківськ стояв знак STOP, де були поліцейські. Моя невістка зупинилася, постояла декілька секунд. Поліцейські підійшли, подивилися, і ми поїхали далі. Коли продовжували рух на кільці Мазепи, раптово появився автомобіль з проблисковими маячками. Невістка їхала потихеньку – дорога там погана. Машина поїхала за нами.

У дворі будинку Мазепи, 117 ми припаркувалися і виходили з машини. Тоді автомобіль подав звуковий сигнал і увімкнув проблискові маячки. До нас підійшла поліцейська, не представилася і почала вимагати документи у мене. Я думав, що це жарт. Чому вимагати у мене документи, якщо я сидів ззаду зліва? Я попросив у патрульної документи, у нас почалася перепалка. Вона злісно вимагала мої документи. Я пояснював, що не маю документів, бо не їхав за кермом. Вона на це не звертала уваги і продовжувала вимагати документи, поводила себе агресивно. Тоді до нас підійшов ще один поліцейський, він просто стояв збоку, а патрульна продовжувала агресивно вимагати документи. Тоді до нас підійшли люди, які бачили, хто був за кермом, і казали патрульним, щоб мене відпустили.

Десь тоді патрульні викликали підкріплення. Тоді прибув і обвинувачений Гончарук. Знаючи, що я, Ільницький Михайло, підполковник міліції, я дзвонив тоді на "102", щоб викликати слідчо-оперативну групу. Коли приїхав Гончарук, вони продовжили на нас чинити тиск. Гончарук теж нам не представлявся, вимагав мої документи. Тоді він дав команду зв’язати, пов'язати і відвезти на освідчення.

Я юрист, мій син юрист, ми намагалися якось його заспокоїти. Але Гончарук дав команду затримувати. Двоє ловили з боків, Гончарук підштовхував ззаду, бив по ногах. Люди намагалися якось це зупинити, але поліцейських було багато, та й ніхто не хоче мати справу з ними. Вони тягнули мене до машини, я сказав їм: давайте я сам піду до машини. Коли я ішов до автомобіля, сказав дружині: сідай зі мною. Вони сказали: ні, нікого не беремо.

Сама головна подія мала місце тоді, коли ми підійшли до машини. Мене тримало двоє патрульних, і Гончарук взяв мене за руку і умисно зламав палець, можливо, хотів зламати і два, але інший був вивихнутий. Я почав казати, аби викликати швидку, але вони мене ще хвилин 40 тримали і аж тоді викликали швидку. Лікарі діагностували перелом пальця і високий тиск. Проходив лікування", – розповів свою версію подій Михайло Ільницький.

З місця події Ільницького повезли у відділок поліції. Туди була викликана швидка. Медики діагностували у потерпілого перелом пальця та високий тиск.

На запитання прокурора Ільницький уточнив, як саме обвинувачений Гончарук зламав йому палець:

"Це на вулиці було, біля машини. Гончарук взяв мене за праву руку, іншою рукою він взяв мене за два пальці (безіменний і мізинець,  ред.). Це було зроблено умисно, аби зламати мені пальці. Я бачив агресію в його поведінці по відношенню до мене, до моєї сім'ї".

За словами Ільницького, обвинувачений Гончарук добре розумів, що патрульні зробили помилку і що затриманий був тверезий. 

"Я добре чув, як патрульна Бикова по телефону говорила, щоб привезли  "наших понятих". Усі виконували команди Гончарука. Я тому на нікого більше не скаржився, бо розумію, що люди перебували під впливом Гончарука",  стверджує Ільницький.

Ільницький додав, що Апеляційний суд визнав його невинним та скасував протоколи патрульної поліції, які були на нього складені.

Захисник Гончарука Олег Якубчак запитався в Ільницького, який міг бути мотив у діях обвинуваченого. 

"Я не знаю, в якому стані тоді був Гончарук. На мою думку, Гончарук хотів показати свою командирську велич. Сьогодні не можу зрозуміти, чого він так поводився і чому його підлеглі не зупинили",  відповів Ільницький.

Михайло Ільницький також пояснив, чому цивільний позов на мільйон гривень заявив до Леоніда Гончарука, а не Управління патрульної поліції.

"Я б звернувся до управління, якби мав питання до них. Я маю питання до Гончарука, він зламав мені палець, завдав інших тілесних ушкоджень",  сказав Ільницький.

За словами Ільницького, у нього були проблеми із серцево-судинними захворюваннями, але після тієї ситуації постійно мусить приймати ліки. 

Потерпілий на завершення засідання заявив, що підтримує цивільний позов і, ймовірно, буде клопотати про його збільшення.

"Підтримую свій позов. Більше того, можливо, я буду його збільшувати. Був у Харкові, до мене підходили високопоставлені люди, питалися, як цей інцидент на мене вплинув. Вся Україна, всі журналісти про це говорять",  сказав Ільницький.

І додав, що ще не визнавчився, якого покарання хоче для Гончарука.

"Я рідко думаю про цей інцидент. Один раз думаю, як допомогти цій системі поліції, інший раз думаю, що у Гончарука двоє дітей, ще раз думаю, що він у 2016 році продав три автомобілі, як бізнесмен. Прошу ще трохи часу, аби визначитися".

Суддя Зеленко оголосила перерву в засіданні для виклику свідків.

20 березня суд почав розглядати справу про обвинувачення Гончарука по суті. Патрульний не визнав ні вини у перевищенні службових повноважень, ні цивільного позову в мільйон гривень.

Як писав КУРС, в ніч з 18 на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківська за порушення ПДР зупинили "Skoda Octavia". Водій не мав ні посвідчення водія, ні "страхівки", відмовився пройти освідчення на алкоголь, а агресивні пасажири вчинили конфлікт з патрульними. На підтримку водію і пасажирам приїхав відомий у Франківську "активіст" Михайло Бойчук, більше знаний як "Хімік".

Пізніше з'ясувалося, що автомобілем керував колишній міліціонер, полковник Михайло Ільницький. Івано-Франківський міський суд визнав його винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції".

Він оскаржив рішення міського суду в апеляційному. На минулому засіданні суд заслухав двох свідків – вони плуталися в показах і суперечать тому, що знято на відео

Крім того, Ільницький поскаржився на патрульного Леоніда Гончрука, нібито при затриманні поліцейський зламав йому мізинець.

За клопотанням прокуратури суд відсторонив Гончарука від виконання обов’язків. Рішення суду про відсторонення Гончарука викликало резонанс у соціальних мережах. На рішення суду різко відреагували топові блогери.

На захист патрульного також стали міністр МВС Арсен Аваков та начальник обласного управління Нацполіції Віктор Шкутов. 25 жовтня апеляційний суд поновив на посаді патрульного Гончарука.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: