fbpx

Справа Ільницького: поліцейські не мають відео, яке однозначно доводить провину затриманого

Суспільство 14:57, 27.10, 2017

Сьогодні на засіданні в апеляційному суді Івано-Франківської області допитали свідка у гучній справі екс-міліціонера, полковника Михайла Ільницького, який оспорює постанову міського суду про штраф за водіння у нетверезому стані і звинувачує патрульних у перевищенні повноважень.

Суддя Олександр Васильєв почав з допиту свідка – патрульної Ірини Бикової.

Бикова розповіла, що того вечора 18 червня під час патрулювання вона з напарником рухалися по вулиці Довженка і побачили автомобіль, який не увімкнув покажчик повороту. Патрульні спробували його зупинити й об'їхали з боку водія. Бикова заявила, що особисто бачила Ільницького за кермом і махнула йому рукою зупинитися. Потім, за її словами, підійшла до водія і представилася. Але водій з пасажирами всі разом вискочили з машини і почали агресивно поводитися. 

"Михайло Ільницький казав, що він не був водієм, і в принципі не вміє керувати автомобілем. Тоді він наказав своїй невістці сісти за кермо, і його син Ільницький Олександр супроводив дружину до машини і наказав їхати. Після цього прийшла компанія випивших людей, які зухвало себе поводили, перешкоджали працівникам поліції, відштовхували мене. Ільницький тоді почав говорити, що був пішоходом і йшов з цими людьми, а Ільницький Олександр був за кермом",  розповіла Бикова.

Бикова зазначає, Ільницький Михайло та його син Олександр постійно намагалися заплутати патрульних. Михайло Ільницький відмовлявся від освідчення на алкоголь і постійно намагався покинути місце події. Тоді Бикова викликала на підмогу екіпаж командира роти Леоніда Гончарука. 

"У пристуності двох свідків Ільницький відмовився від проходження освідчення на алкоголь. У мене на відео зафіксовано, як пан Ільницький постійно плутався у своїх показах, говорив, що був пасажиром, потім пішоходом", – зауважила Бикова.

Патрульна Ірина Бикова попросила переглянути відео в суді. 

 

Суддя поцікавився в патрульної, чи є відео, як Михайло Ільницький виходить з авто чи сидить у ньому. Патрульна пояснила, що немає, оскільки камера у її авто не зафіксувала цей момент, бо автомобіль патрульних об'їхав авто Ільницького спереду. Також зазначила, що давала присягу і їй немає сенсу брехати.

"На відео поліцейські неодноразово говорять, що зафіксовано, як Ільницький керував машиною, то є відео чи ні?"  уточнював суддя.

Патрульна Ірина Бикова визнала, що немає.

У суді переглянули відео з авто поліцейських, як наздоганяли авто Ільницького, та відео з реєстратора патрульної Бикової.

Суддя зазначив, що її відео не може бути використане для доведення чиєїсь вини, навіть якщо Ільницький сам визнає вину.

"Суд не може прийняти це відео, бо ви не роз'яснили затриманому його права", – сказав суддя і додав: – Ви фільми дивитеся? Там завжди поліцейський спочатку роз'яснює права".

В суді переглянули ще одне відео з нагрудної камери патрульної, на якому Михайло Ільницький під час затримання заявляє, що не їхав за кермом. На відео патрульний просить приїхати екіпаж на підтримку і знайти двох свідків.

Суддя поцікавився, чи на місці не було свідків. Патрульна відповідала, що всі були в стані алкогольного спяніння.

"Для чого вести якихось свідків? Розумієте, сам спосіб, в який ви забезпечуєте свідків, викликає недовіру",  пояснив суддя.

Суддя додав, що є справи, у яких скасовують рішення, бо виявляється, що свідками були працівники поліції.

"Відео  це найкращий доказ. Якби ви показали на відео, що Ільницький був за кермом… Розумієте, суд розбирається на підставі доказів, він не може приймати рішення на підставі ваших рапортів та протоколів. У нас фактична суперечність між показами свідків сторони захисту і обвинувачення",  прокоментував суддя.

Захисник Михайла Ільницького попросив долучити диск з відео, де є сам момент затримки Ільницького. Суддя задовольнив клопотання. 

Ільницький та адвокат наголосили, що відсутність доказів, що Ільницький керував автомобілем, виключає правопорушення за ст. 130. Немає доказів з відеореєстраторів, показів незацікавлених свідків. "Але якщо він навіть керував транспортним засобом, то слід було досліджувати інші докази. Ми маємо довідку від 20 червня, що в крові Михайла Ільницького 0 проміле", – заявив адвокат, вимагаючи суд скасувати ухвалу міського суду про штраф.

Суддя вийшов у нарадчу кімнату. Рішення у справі оголосять через півтори години. 


Як писав КУРС, в ніч з 18 на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківська за порушення ПДР зупинили "Skoda Octavia". Водій не мав ні посвідчення водія, ні "страхівки", відмовився пройти освідчення на алкоголь.

За свідченням патрульних, автомобілем керував колишній міліціонер, полковник Михайло Ільницький. Івано-Франківський міський суд визнав його винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції".

Він оскаржив рішення міського суду в апеляційному. На минулому засіданні суд заслухав двох свідків – вони плуталися в показах і суперечать тому, що знято на відео

Крім того, Ільницький поскаржився на патрульного Леоніда Гончрука, нібито при затриманні поліцейський зламав йому мізинець.

За клопотанням прокуратури суд відсторонив Гончарука від виконання обов’язків. Рішення суду про відсторонення Гончарука викликало резонанс у соціальних мережах. На рішення суду різко відреагували топові блогери.

На захист патрульного також стали міністр МВС Арсен Аваков та начальник обласного управління Нацполіції Віктор Шкутов. 25 жовтня апеляційний суд поновив на посаді патрульного Гончарука.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: