fbpx

Лазерна епіляція: все, що треба врахувати для безпечної і ефективної процедури

Стиль життя 17:24, 19.07, 2024
НА ФОТО: Анастасія Саміла, спеціаліст з лазерної епіляції в ЛДЦ «Мед-Атлант»

А ви знали, що динамічна лазерна епіляція не залишає опіків і мікротравм шкіри? Від чого залежить ефективність лазерної епіляції, скільки сеансів потрібно для максимального ефекту та кому протипоказане таке видалення волосся, розповідає Анастасія Саміла, спеціалістка клініки Мед-Атлант.

– Що лежить в основі лазерної епіляції? Як лазер видаляє волосся?

Лазерна епіляція – це сучасний світловий метод видалення волосся з допомогою лазерного променя. В його основі – принцип селективного фототермолізу. Селективний означає вибірковий (частковий), а слово фототермоліз пояснює, що глибоке руйнування волосини відбувається за рахунок переходу світлової енергії у теплову.

Тобто світлові промені вибірково та без пошкодження навколишніх тканин поглинаються поверхневою частиною волосини, яка містить натуральний пігмент меланін. Далі світлова енергія перетворюється у теплову, і це тепло по стержню волосини передається углиб, де руйнує паросткові структури волосяної цибулини.

Простіше – лазерний промінь шукає темний пігмент, це меланін, нагріває його і в процесі руйнує волосяний фолікул.

У “Мед-Атланті” ми використовуємо високошвидкісний олександритовий лазер, який працює за інноваційною запатентованою технологією Moveo. Він є абсолютно безболісний та підходить для усіх фототипів шкіри в будь-яку пору року. Обладнання – відомої італійської компанії Deka.

Deka Motus AX Moveo – динамічна лазерна епіляція, або ж «епіляція в русі», найкраща технологія в лазерній епіляції на сьогодні.

Переваги нашого лазера:

  • Абсолютна безпека – метод не допускає перегрівання шкіри, що виключає отримання опіків, пігментації, травм та мікропошкоджень.
  • Безболісність і комфорт – максимально делікатна дія на шкіру.
  • Універсальність – можливість обробки будь-яких ділянок тіла, навіть найчутливіших.
  • Ефективність – працює на будь-якому кольорі волосся та фототипі шкіри.
Лазерна епіляція в Івано-Франківську Мед-Атлант
Анастасія Саміла, спеціаліст з лазерної епіляції в ЛДЦ «Мед-Атлант»

Чому потрібно проходити курс процедур?

Дехто уважає, що, коли фолікул знищений, волосина більше не відростає. Якщо б це було так, то було б достатньо однієї процедури і не було би потрібно проходити курс процедур.

Загалом є три стадії росту волосся: анаген, категен, телаген.

  • Анаген – стадія активного росту волосся. На цій стадії волосся взаємодіє з коренями, з кореня надходять поживні речовини, волосина росте.
  • Катаген – стадія життя волосся, наприкінці воно відмирає та випадає. За цей період організм накопичує сили для запуску нового волосся, і зазвичай цей період триває від 2 до 4 тижнів.
  • Телаген – стадія сплячого волосяного фолікула. З нього нічого не росте, «спати» такі волосяні фолікули можуть від 2 до 13-15 місяців.

Важливо знати! Лазер на процедурі направляє свою енергію та руйнує волосся, яке знаходиться лише в активній фазі росту, тобто у фазі анагену. Одночасно такого волосся за відсотковим співвідношенням у нас приблизно 35%.

Якщо фолікул такої волосини знищений, то вона, звісно, не відростає. Але відростатиме інша волосина, яка, так би мовити, на цей час ще спала.

Зважаючи на це, важливо проходити курс процедур за графіком, який затвердить саме ваш спеціаліст.

– У яких зонах на тілі можна робити лазерну епіляцію? Що при цьому враховує лікар?

Лазерна епіляція волосся використовується на різних ділянках тіла, включаючи обличчя, руки, ноги, пахви, бікіні та інші.

Я б акцентувала на гормонозалежних ділянках. Це зони, де волосся складніше піддається  лазерному впливу.

 Гормонозалежними зонами є:

  • зона обличчя, ореоли,
  • лінія живота, зона глибокого бікіні.

Ефективність лазерної епіляції в таких зонах напряму залежатиме від гормонального фону пацієнта.

Перед проходженням курсу ми обовʼязково збираємо анамнез, заповнюємо первинну карту клієнта, де фіксуємо, чи приймає пацієнт лікарські препарати, вітаміни, чи має суміжні захворювання – ендокринні, гінекологічні, імунні, дерматологічні і т. д. Оскільки розуміємо, що все це безпосередньо впливатиме на результативність лазерної епіляції. 

Анастасія Саміла, спеціаліст з лазерної епіляції в ЛДЦ «Мед-Атлант»
Анастасія Саміла, спеціаліст з лазерної епіляції в ЛДЦ «Мед-Атлант»

– Чи бувають опіки під час сеансів лазерної епіляції? До чого слід бути готовим пацієнту під час процедури?

Якщо ми говоримо про лазерну епіляцію Moveo, то це безболісна та комфортна процедура. В цьому випадку лазер руйнує фолікул повільно. Енергія у фолікулі накопичується не миттєво, а за 25 секунд – це набагато безпечніше, ніж спалах променя. Відбувається оптимальне повільне нагрівання фолікула, яке не є дискомфортним для клієнта.

Олександритова лазерна епіляція в «русі» за технологією Moveo виключає ризик отримання опіків, пігментації, травм та мікропошкоджень шкіри.

Клінічні тести зарекомендували технологію як абсолютно безпечний спосіб видалення волосся.

В окремих випадках допускається незначне почервоніння оброблюваної ділянки шкіри, яке зникає вже за декілька годин. Після процедури впродовж одного-семи днів рекомендуємо використовувати пантенол-спрей або ж крем бепантен, щоб заспокоїти шкіру.

– Чи потрібна якась спеціальна підготовка до процедури?

На ринку зараз представлені різноманітні діодні та олександритові лазерні апарати для видалення волосся. Кожен апарат потребує своєї індивідуальної підготовки до процедури.

Чому наголошую на цьому? Бо інколи приходять клієнти і кажуть: от там, де я робила лазерну епіляцію до цього, голитись не потрібно було і гель не наносили… Так, справді, в деяких випадках безконтактного методу видалення волосся волосина повинна бути довжиною 2-3 мм і голитись не потрібно.

Технологія Moveo працює якісно лише на максимально добре поголеній ділянці. Тому:

  • за 6-12 годин голимо ділянки, на яких проводитиметься процедура;
  • за 1 місяць до процедури не користуємось воском, шугарингом, електроепіляцією, депіляційними кремами та пінцетом;
  • не використовуємо жодні креми, лосьйони після гоління та дезодоранти, інші косметичні засоби за 24 години до процедури.

Теоретично можна засмагати. Але! Рекомендуємо за тиждень до та після процедури не засмагати та не використовувати автозасмагу.

Лазерна епіляція в Мед-Атлант
Анастасія Саміла, спеціаліст з лазерної епіляції в ЛДЦ «Мед-Атлант»

– Який період відновлення після процедури?

Як такого періоду відновлення немає. Однак є певні рекомендації, яких все ж варто дотримуватись після процедури.

По-перше, як уже говорилося, слід обробляти шкіру заспокійливим засобом із пантенолом від 2 до 5 днів після процедури. Тривалість – залежно від відчуттів. Це допомагає шкірі швидше відновитися та запобігає появі подразнень.

По-друге, упродовж 2-3 днів після процедури варто обмежити відвідування басейну, солярію, СПА, сауни.

По-третє, оброблені ділянки шкіри декілька днів варто не скрабувати та не наносити на них спиртовмісні засоби.

Також варто обмежити на декілька днів після процедури активне сонечко, надалі сміливо можна засмагати, але не забувати про сонцезахисний крем.

– Уважається, що лазерна епіляція не підходить рудоволосим. Чому?

Потрібно розуміти, що будь-який лазерний промінь працює з волосяним пігментом. Якщо є хоча б 5-10% пігменту, лазер забере волосся.

Щоб було простіше зрозуміти: клієнтка, яка має чорне, жорстке волосся отримає в рази кращий результат, ніж клієнтка з м’яким та пушковим волоссям.

Deka Moveo у “Мед-Атланті” – лазер, який підходить абсолютно всім типам шкіри. Видаляє будь-яке небажане волосся, навіть тонке або світле. Але результативність буде різна – комусь буде потрібна більша кількість процедур.

– Чи є протипоказання до лазерної епіляції волосся?

Як і для будь-якої естетичної процедури, для лазерної епіляції є свої протипоказання. Їх можна поділити на абсолютні, при яких епіляція не проводиться, та відносні – проводиться з пересторогою, необхідно зважити і проконсультуватись зі своїм лікарем та спеціалістом з лазерної епіляції.

Абсолютні протипокази:

  • вагітність;
  • цукровий діабет;
  • епілепсія;
  • злоякісні та доброякісні новоутворення будь-якої етіології та локалізації;
  • імунні захворювання;
  • онкологічні захворювання;
  • захворювання крові.

Відносні протипокази:

  • дерматологічні захворювання шкіри (атопічний дерматит, псоріаз, екзема і т. д.);
  • наявність великої кількості родимих плям на обраній ділянці шкіри (множинні гіперпігментовані невуси);
  • келоїдні рубці в зоні впливу;
  • варикозне розширення вен;
  • алергія в стадії загострення;
  • прийом препаратів, що мають фотосенсибілізуючу дію (ретиноїди);
  • герпес в стадії загострення.

Памʼятайте, при лазерній епіляції ефективність процедури індивідуальна та залежить від особливостей організму.

Анастасія Саміла, лазерна епіляція в ЛДЦ «Мед-Атлант»
Анастасія Саміла, спеціаліст з лазерної епіляції в ЛДЦ «Мед-Атлант»

– Які плюси лазерної епіляції, окрім видалення волосся?

Лазерна епіляція допомагає позбутись зайвого волосся, подразнення, врослого волосся і необхідності голитись. Це загальновідомі факти, але є й менш відомі плюси.

Як-от покращення якості шкіри, а саме: процедура вирівнює тон шкіри, при цьому зникає чорний пігмент, який буває після гоління. Покращується мікрорельєф шкіри – зникають дірочки, з яких ріс стрижень волосся. Тобто шкіра дійсно стає шовковистою, сяючою, неймовірно гладкою.

Фактори, які впливають на результат та тривалість курсу лазерної епіляції:

  • гормональний фон, адже саме від нього залежить ріст волосся;
  • зона, у якій проводять процедуру. До прикладу, зона обличчя та бікіні більш залежні від гормонів, тому для них потрібно буде більше сеансів, ніж для інших зон;
  • фототип шкіри та колір волосся. Що більше пігменту меланіну у волосині, то швидше воно видаляється лазером;
  • якість лазерного апарата. Обирайте дійсно сертифікований апарат лазерної епіляції;
  • правильна підготовка до та догляд після;
  • дотримання графіку відвідування.

Щоби отримати всі переваги лазерної епіляції, слід обрати клініку, якій ви зможете довірити власне здоров’я та безпеку. Клініка обов’язково повинна мати медичну ліцензію, а задіяні фахівці – медичну освіту та необхідну кваліфікацію. Апарат для лазерної епіляції обов’язково повинен мати всі необхідні сертифікати якості в Україні та країнах Європи.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: