fbpx

Міфи і реальність гормональної контрацепції

Здоров'я 19:44, 10.06, 2024
НА ФОТО: Акушер-гінеколог ЛДЦ "Мед-Атлант" Ольга Довганюк

Гормональні контрацептиви – це найбільш безпечні та ефективні протизаплідні засоби. При правильному застосуванні на 99% запобігають небажаній вагітності, а також мають низку позитивних неконтрацептивних ефектів. Однак багато жінок упереджені до такої контрацепції через застарілу інформацію та чутки. Міфи про гормональну контрацепцію спростовує Ольга Довганюк, акушер-гінеколог клініки Мед-Атлант.

“Я боюсь поправитись!”, “На скільки кілограмів я погладшаю?” – такі запитання лікарці ставлять постійно, коли йдеться про гормональну контрацепцію. “Цей міф набору ваги такий стійкий, що ми його десятиліттями не можемо побороти”, – зазначає лікарка. 

Міф 1. Під час прийому гормональних контрацептивів жінки поправляються

Гормональні контрацептиви мають велику історію. Перша протизаплідна таблетка з’явилася в США у 1961 році, коли розробникам вдалося синтезувати жіночі гормони прогестерон і естроген. Того ж року таблетки стали доступними в Америці, а через рік – у Німеччині. Щоправда, спочатку у Німеччині їх використовували як ліки від менструальних спазмів. 

Перші таблетовані контрацептиви мали значно більші дози гормонів, ніж сучасні, і зовсім інші наслідки для організму жінки, пояснює Ольга Довганюк. “При вживанні перших протизаплідних таблеток давалася перерва, щоб організм жінки “відпочив” від гормонального навантаження. Але з прогресом, з розвитком медицини ми отримали надзвичайно широкий вибір контрацептивів. Зараз вони є  низько-, мікро- та ультрамікродозовані, з різними видами компонентів, і не обов’язково у вигляді таблеток. Кожній пацієнтці контрацептиви підбираємо індивідуально, зважаючи на спадковість, стан здоров’я, результати обстеження та потреби”, – розповідає лікарка-гінеколог. 

Що стосується поширеної думки, що протизаплідні таблетки викликають збільшення ваги, то вона є хибною, зазначає Ольга Довганюк. Деякі контрацептиви можуть трохи посилювати апетит. “Якщо жінка починає приймати контрацептиви і поправляється, треба проаналізувати і скоригувати харчування й фізичне навантаження – тоді нормальна вага повертається”, – пояснює лікарка. Є препарати, які можуть, навпаки, допомогти зменшити вагу на декілька кілограмів, оскільки містять компоненти, що зменшують набряклість та вагу. Є жінки, які худнуть на 4-5 кг”.

Ольга Довганюк, акушер-гінеколог клініки Мед-Атлант.
Акушер-гінеколог ЛДЦ “Мед-Атлант” Ольга Довганюк

Важливо, що практично всі сучасні гормональні контрацептиви мають додаткову лікувальну дію – так звані неконтрацептивні переваги, зазначає гінекологиня. Терапевтичний ефект залежить від компонентів. Одні контрацептиви позитивно впливають на шкіру, вони показані при акне. “Гінекологи часто допомагають косметологам”, – жартує Ольга Довганюк. Інші – сприяють зменшенню об’єму менструації, лікують надмірне оволосіння, знижують болючі відчуття під час критичних днів. “Жінка буде захищена і додатково матиме позитивний лікувальний ефект”, – наголошує лікарка. 

Міф 2. Гормональні контрацептиви мають абортивну дію

Гормональні контрацептиви не є абортивними засобами, каже Ольга Довганюк і пояснює, як працюють протизаплідні. “Для вагітності потрібні декілька важливих факторів: підготовлений ендометрій (внутрішня слизова оболонка) в матці, прохідні маткові труби, дозріла яйцеклітина, яка вчасно вивільняється з яйника – саме тоді, коли підготовлений ендометрій, та сперматозоїди, які повинні подолати шлях через цервікальний канал та порожнину матки до зустрічі з яйцеклітиною в матковій трубі. Коли статеві клітини зустрічаються, відбувається запліднення, після чого ембріон прикріплюється і починає рости. Гормональні контрацептиви діють на кілька ланок цього шляху, здійснюють перепони на різних етапах, тому запліднення не відбувається”, – розтлумачує гінекологиня. 

По-перше, пригнічується процес дозрівання і виходу яйцеклітини. По-друге, відбувається зміна структури ендометрію – він стає тонший, ніж у фізіологічному циклі, тож немає середовища, де може прикріпитись яйцеклітина. По-третє, згущення слизу в цервікальному каналі перешкоджає проходженню сперматозоїдів, одночасно знижується їхня активність. “Говоримо про високу ефективність гормональних контрацептивів, бо вони діють на комплекс чинників, які відповідають за готовність жінки до вагітності”, – каже лікарка. 

Гормональні спіралі теж не є абортивними, вони також комплексно блокують нормальну фізіологічну овуляцію. “Для багатьох жінок, для багатьох сімей важливі етичні моменти, пов’язані з народженням дітей, – зазначає Ольга Довганюк. – При застосуванні гормональних протизаплідних засобів жінка уникає запліднення”.

Гормональні контрацептиви бувають у різних формах. Найбільш поширені – таблетовані: комбіновані і чистий прогестерон. Чисті прогестини відомі як “міні-пілі”. Комбіновані протизаплідні контрацептиви, або КОК, мають два компоненти – естрогеновий і прогестиновий.

“Комбіновані оральні контрацептиви найбільш вивчені та безпечні – за відсутності протипоказань до застосування. А ще це найефективніші протизаплідні засоби на сьогодні, – каже лікарка. – Постійно розробляються нові оральні контрацептиви, розширюються групи складників, які входять до КОК. Все це дає можливість підібрати засіб з урахуванням особливостей психоемоційного стану, зважаючи на ендокринні особливості, хронічні захворювання тощо”.  

Тривалість дії гормональних контрацептивів пов’язана з їхньою формою. Наприклад, таблетки п’ють щоденно. Кільця ставлять раз на сім днів. Ін’єкції можуть бути раз на три місяці.

Ольга Довганюк звертає увагу жінок на те, що протизаплідні мають бути надійними, доступними, мають добре переноситися, мають мати додаткові неконтрацептивні переваги та оборотність дії. Надійність гормональних контрацептивів визначає індекс Перля – це число незапланованих вагітностей протягом 1 року у 100 жінок, які використовують один певний метод контрацепції. Що нижчий індекс, то менша ймовірність вагітності. Для КОК він становить менше 1, при ідеальному використанні 0,3. Оборотність дії контрацептиву означає, що після припинення вживання жінка без будь-якої перерви має змогу завагітніти.

Акушер-гінеколог ЛДЦ "Мед-Атлант" Ольга Довганюк: як працює гормональна контрацепція
Акушер-гінеколог ЛДЦ “Мед-Атлант” Ольга Довганюк

Міф 3. Після гормональних контрацептивів складно завагітніти 

“Це ще один стійкий міф”, – підкреслює гінекологиня. Оскільки завжди враховується оборотність дії контрацептиву. 

В контексті треба знати таку особливість, додає лікарка: коли є проблеми з овуляцією, то після гормональних контрацептивів організм за інерцією буде працювати без збоїв, тобто фізіологічно правильно. І в цьому випадку якраз після відміни контрацептивів буде більше шансів зачати дитину.

“З гормональними контрацептивами ви власне сплануєте своє інтимне життя і бажану вагітність”, – зазначає лікарка. За її словами, працює перевірена роками і багатьма пацієнтками схема: жінка обстежується, приймає гормональні контрацептиви кілька років, профілактично відвідує лікаря. Планує вагітність, вживає фолати (фолієва кислота потрібна для профілактики вад нервової трубки плода), відміняє контрацептиви і вагітніє. “Потім ми пропагуємо тривалу лактацію, під час якої можна застосовувати чисті прогестини, згодом можемо перейти на КОК. При плануванні наступної вагітності – повторюємо те саме”, – описує Ольга Довганюк. 

Важливо знати, що гормональна контрацепція не захищає від інфекцій, які передаються статевим шляхом. “Якщо брати фактор захисту, то це тільки презерватив. Навіть сперміциди – креми, мазі – тільки пригнічують збудники, але не захищають від них повністю. Лише бар’єрний метод працює”, – наголошує лікарка. 

Застосування гормональних протизаплідних, за стандартами ВООЗ, допустиме, якщо жінка обстежена. Перед призначенням лікар опитує пацієнтку, щоби оцінити ризики та користь. Обов’язкове обстеження – УЗД молочних залоз. “Гормональні контрацептиви можна вживати до п’ятдесяти років, якщо жінка добре їх переносить. Як правило, здоровим пацієнткам призначають низькодозовані препарати”, – каже гінекологиня.

Протипоказання до гормональної контрацепції:

  • деякі хвороби крові;
  • судинні захворювання – тромботичні порушення, сімейний анамнез по тромбоутворенню, емболія;
  • часта мігрень з аурою;
  • гіпертонічна хвороба, серцево-судинні патології;
  • онкологічні патології; 
  • цукровий діабет;
  • важкі захворювання серця, печінки, нирок; ниркова чи печінкова недостатність;
  • алергія на складові препарату.

“Щодо чистих прогестинів, без естрогенного компонента, то вони мають тільки чотири протипоказання: артеріальний і венозний тромбоз в активній стадії; рак молочної залози; декомпенсований цироз печінки та злоякісні новоутворення печінки; а також системний червоний вовчак”, – додає Ольга Довганюк. Тому можливість використання цих препаратів ширша.

Лікарка акцентує, що при гормональній контрацепції дуже важливо дотримуватися схеми вживання/застосування препаратів: “Ми наголошуємо, що потрібно почати приймати таблетки з першого дня місячних і дотримуватись регулярності прийому. Якщо пацієнтка забула прийняти таблетки кілька днів – ми не можемо бути впевнені в контрацептивному ефекті таблеток, потрібно додатково використати бар’єрний метод”. 

Міф 4. Гормональні контрацептиви можуть викликати рак

Останнім часом поширюються публікації, що усі гормональні контрацептиви підвищують ризик раку. Особливо молочної залози. Це неправда, каже Ольга Довганюк. Якщо до вживання протизаплідних жінка пройшла обстеження і новоутворів не виявили, препарати не стануть причиною їхньої появи. 

“Якщо жінка тривалий час не зверталася до лікаря, не обстежувалася і почне пити гормональні контрацептиви, а в молочній залозі вже є зміни, то може бути спровокована негативна дія, – відверта гінекологиня. – Коли у пацієнток є доброякісні процеси в грудній залозі, потрібна консультація лікаря-мамолога, ми зважуємо користь та ризики гормональної контрацепції. Ще раз наголошу, що регулярні обстеження для жінок дуже важливі – і не тільки для прийому контрацептивів!”

З іншого боку, вже доведено, що регулярне вживання протизаплідних препаратів усуває ризик захворювання на рак яєчників та рак ендометрію. Знижує вірогідність захворювання на колоректальний рак. 

Також контрацептиви запобігають розвитку функціональних кіст яєчників, доброякісних пухлин яєчників, патологічних маткових кровотеч, спричинених овуляторною дисфункцією. Вони допомагають при дисменореї, передменструальному розладі, залізодефіцитній анемії. Гормональні контрацептиви також використовуються для регулювання менструального циклу і зменшення симптомів передменструального синдрому. “Неправильно налаштовувати молодих жінок на те, що вони мають терпіти болючі місячні, мовляв, всі терплять. Варто обговорити цей момент з лікарем, щоби полегшити процес”, – зазначає гінекологиня.

Мінуси гормональних контрацептивів полягають у неприємних побічних ефектах, які зазвичай зникають через кілька місяців. Як-от кров’яні мажучі виділення, спазми живота, болючість грудей, зміни тривалості менструацій. Ці явища тимчасові, вони пов’язані з адаптацією організму до препаратів. Потрібно звернутись по консультацію, і гінеколог призначить препарати, які полегшать ці симптоми.

Акушер-гінеколог ЛДЦ "Мед-Атлант" Ольга Довганюк: що таке гормональна контрацепція
Акушер-гінеколог ЛДЦ “Мед-Атлант” Ольга Довганюк

Міф 5. Після незахищеного статевого акту завжди можна використати препарати екстреної гормональної контрацепції

Це неправдива інформація. Таким методом запобігання вагітності не можна користуватись регулярно, його використовують виключно в екстрених ситуаціях, наголошує Ольга Довганюк. 

“На жаль, така практика поширена серед молодих дівчат. В гуртожитку одна одній може передати таблетки. Порадить, як подруга подрузі: в аптеці ці препарати у вільному доступі. І потім на прийомі виявляємо, що за останні два місяці жінка тричі застосовувала екстрену контрацепцію. Це неприпустимо!” – каже лікарка. 

Гінекологиня пояснює, що екстрена контрацепція може бути використана тільки в крайньому разі, її не можна застосовувати постійно. “Виникають гормональні зрушення, які дуже важко коригуються в подальшому. Екстрені пігулки – це ті самі гормональні контрацептиви, але доза гормонів в рази більша і гормональне навантаження на організм в рази більше. В подальшому можуть бути проблеми з менструальним циклом та настанням вагітності. На це треба звертати увагу молоді і їхнім батькам. Статева освіта в сім’ї та навчальних закладах має велике значення”.

При виборі гормональних контрацептивів важливо пам’ятати, що кожен організм індивідуальний і ефекти можуть бути різними у різних жінок, акцентує Ольга Довганюк. Відверта розмова з лікарем розвіє страхи і допоможе з’ясувати, як покращити якість життя жінки, які методи запобігання вагітності найкраще відповідають її потребам та здоров’ю. Жінки різного віку мають різні потреби і різні плани, і правильно підібрана контрацепція допоможе закрити потреби та здійснити плани.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: