fbpx

Народити у війну: як зберегти вагітність і виносити здорову дитину

Здоров'я 15:50, 03.05, 2024
НА ФОТО: Валентина Щербан, гінекологиня ЛДЦ "Мед-Атдант"

Незважаючи на війну, жінки народжують. Вагітніють, долають стрес і приводять у світ дитя. Найсильніші жінки – у найскладніші часи, вважає Валентина Щербан, акушерка-гінекологиня клініки Мед-Атлант

Лікарка розповіла КУРСу, як зберегти вагітність в умовах воєнного часу і хронічного стресу. 

“Найбільші донати” для перемоги

“Чи стало менше вагітностей в умовах війни? Чи зросли сумніви жінок щодо народження дітей? З мого досвіду, більшість сімей сприйняли реальність такою, як вона є. Жінки та їхні рідні зрозуміли, що у них є можливість дати життя. Тому приймають рішення народжувати. І це, на мою думку, “найбільші донати” для перемоги! Це перемога самого життя. Таке відчуття, що ми протидіємо цій війні також і народженням дітей. Наша лікарська місія – це підтримати, допомогти жінці під час вагітності. Бо, поки продовжується життя, нам усе під силу!” – каже Валентина Щербан. 

Лікарка констатує, що багато вагітних жінок стають на облік. Важливо, що вагітніють планово. Тобто вагітність не є випадковістю, вона бажана, рішення прийняте свідомо. “І це дуже тішить, – продовжує Валентина Щербан. – Кажу кожній жінці, яка приходить з новиною про свою вагітність: ваша сім’я – це “осередок незламності”. Мені здається, що це найбільша віра в перемогу – народити дитину у війну, продовжити свій рід”. 

Валентина Щербан ділиться, що кожне нове життя, з яким приходять до неї, викликає в уяві образ первоцвіту, квітки, яка пробивається з-під криги. Ніжний беззахисний пуп’янок, що має неймовірну силу тягнутися до сонця. “Так само пробивається нове життя крізь моменти війни – і відступає крига зневіри, сумнівів і страхів”, – говорить вона. 

Лікарка акцентує: “В такі моменти відчуваю, що маю допомогти – підтримати всіма силами. Роблю все можливе, щоби зберегти вагітність, допомогти жінці виносити дитинку. І разом, у співдії, ми отримуємо позитивний результат”. 

Хронічний стрес, зумовлений війною, впливає на перебіг вагітності. “Майбутня мама бере відповідальність за своє життя і за життя ще не народженої дитини. Вона хвилюється безупинно. Зараз ця тривога подвоєна, потроєна. Часто жінки діляться: чоловік воює, вдома – ще одна дитина чи діти, вони – в школі, а тут сирена повітряної тривоги. І жінка вагітна не знає, чи бігти в школу, чи самій в укриття. Стрес більший в рази, ніж до війни. Нам щоразу треба знаходити, як його подолати, – і це для кожної майбутньої мами по-різному. Немає написаних рекомендацій, що робити під час війни”. 

“Але, на диво, – зауважує Валентина Щербан, – наші жінки мужні духом, ясні розумом, сильні здоров’ям. Сама природа наче дає свій захист, свою “броню”, коли жінка приймає рішення дати нове життя”. 

Гінеколог клініки Мед-Атлант в івано-Франківську Валентина Щербан
Валентина Щербан, гінекологиня ЛДЦ “Мед-Атлант”

Постійно на зв’язку

Гінекологиня не спостерігає, щоби на тлі війни збільшилася кількість ускладнень у вагітних. Що стосується ментального здоров’я, то велике значення має спілкування. 

Дуже рідко, переважно по показаннях, призначаю заспокійливі препарати, легкі, але по строгих показаннях. Якщо дійсно є безсоння. Виражена тривожність – зазвичай жінка сама це озвучує. “Я не можу спати чи не можу заснути, відчуваю, що тривожуся, дратуюся”. Але рідко коли зустрічалися жінки, яких треба було скеровувати до психолога чи психотерапевта. 

“Коли вагітна жінка приходить до мене на прийом, спочатку ми просто собі говоримо. Говоримо, ніби товаришки чи сестри, – йде психологічне розвантаження. Як казав Любомир Гузар, “кожна людина хоче бути вислухана”. Навіть кілька хвилин щирої емпатії працюють краще, ніж пігулки. Так, переходимо на особисті історії – а як інакше розповісти, що переживається. Ми спілкуємося, і я бачу: все добре”, – описує лікарка. 

Валентина Щербан підкреслює, що рекомендує вагітним консультуватися чи звертатися по допомогу не тільки коли щось турбує, а навіть коли є сумніви чи виражене хвилювання: “Можна в будь-який час подзвонити, написати. Отримати підтримку, коли щось турбує. Можна звернутися поза чергою. Ми завжди йдемо назустріч жінці в таких моментах”. 

А якщо зник інтернет, немає мобільного зв’язку? “Ми вже переживали такий час і напрацювали алгоритм, – каже гінекологиня. – На той випадок, коли я поза мережею, кажу кожній жінці, яка в мене на обліку: маєте мати зі собою аптечку. Впевнена, що у вас все буде добре, нічого поганого не станеться, але ви маєте знати, як надати собі першу допомогу”. 

Рекомендації лікарки поширюються на випадки, коли є біль. Їх попередньо обговорюють з вагітними, визначають, коли які препарати застосувати. Також звертають увагу жінок на ризик кровомазання. “Однозначно: наявність кров’янистих виділень – це негайне звернення до лікаря, по можливості – в стаціонар. Пам’ятаємо, що у нас є комендантська година. Викликаємо швидку чи інші служби, вони супроводжують вагітну”, – пояснює Валентина Щербан. 

Основним фактором ризику в ситуації війни та пролонгованого стресу при надмірній тривожності жінки є загроза передчасних пологів. Про симптоми детально поінформує гінеколог, який веде вагітність. 

Гінеколог в Івано-Франківську клініка Мед-Атлант Валентина Щербан: як зберегти вагітність
Валентина Щербан, гінекологиня ЛДЦ “Мед-Атлант”

Найголовніша рекомендація

Валентина Щербан нагадує, що жінці рекомендовано стати на облік до 12 тижнів вагітності. Пройти лабораторні обстеження та УЗД-обстеження плоду – в певні терміни, згідно з протоколом ведення вагітності. Зазвичай одразу призначають вітамінні препарати і за показаннями – консультації суміжних спеціалістів. 

“При першому візиті, коли ми знайомимося, я обов’язково збираю детальний анамнез вагітної жінки: чим і як вона хворіла протягом життя. Хтось, наприклад, має серцево-судинну патологію, хтось захворювання нирок, у когось є хвороби очей, хтось переніс операцію тощо. У таких випадках жінка йде на консультації до профільних лікарів для розроблення подальшої тактики ведення її вагітності”, – розтлумачує гінекологиня. Плюс отримує рекомендації стосовно харчування і фізичного навантаження. 

Новий пологовий в Івано-Франківську: яким він буде, розповідає Дмитро Луфер

До кожної жінки – індивідуальний підхід, зазначає лікарка. “От, наприклад, сьогодні вагітна стала на облік. Пережила шість спроб штучного запліднення, це сьома – вдала. Я вже на неї хухаю, як в народі кажуть, аби лиш виносила”, – розказує спеціалістка. І додає: немає стандарту чи рамки, що отак і так має бути для всіх. “Завжди виходжу з того, що кожна жінка – особистість. Кожна вагітність – інакша. Комусь призначається візит раз на місяць, іншим треба показуватися раз на десять днів. Повторні візити – згідно з планом ведення вагітності, такий укладається індивідуально для кожної жінки. Якщо щось насторожує, то візит до лікаря не відкладаємо”, – акцентує гінекологиня. 

Валентина Щербан рекомендує вагітним берегти себе і свою дитинку, мінімізуючи інформаційний потік. “Розумію, що складно сховатися від новин чи відкласти соцмережі. Однак потрібно мінімізувати все це, не пропускати крізь себе негативну інформацію. Жінка і дитина під час вагітності є одним цілим – все, що переживає жінка, переживає і ще не народжене маля. Якщо жінка відчуває тривожність, так само відчуває тривожність дитинка. Тому краще уникати таких подразників. Натомість шукати позитивні моменти: побільше читати, слухати музику, дивитися добрі фільми, гуляти, ходити в галереї чи в театр, їздити в гори, вишивати. Потрібно знайти, що дає позитив, і на цьому концентруватися. Це найголовніша рекомендація в час війни”. 

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: