fbpx

Онкологія у жінок: як запобігти раку статевих органів

Здоров'я 19:13, 06.09, 2024
НА ФОТО: Гінеколог і онколог лікувально-діагностичного центру "Мед-Атлант" Олена Бажан

В останні роки у молодих жінок все частіше виявляють ракові та передракові захворювання статевих органів. Те, що онкологія репродуктивної сфери жінок молодшає, – світова проблема. В багатьох розвинутих країнах практикують комплекс заходів, які дозволяють виявляти зміни та захворювання на ранньому етапі й успішно їх лікувати. Провідні українські клініки вже перейняли цей досвід, але жінки все ще мало обізнані з такими можливостями. Як запобігти раку статевої сфери, на що жінкам слід звертати увагу та коли конче звернутися до лікаря, розповідає Олена Бажан, акушер-гінеколог, онколог клініки “Мед-Атлант”. 

Чому помолодшала жіноча онкологія

Онкологічні захворювання, конкретизує лікарка, вражають всю жіночу репродуктивну сферу – внутрішні і зовнішні статеві органи: шийку матки, яєчники, ендометрій, маткові труби, а також піхву і вульву.  

Найчастіше зустрічається рак ендометрію – внутрішньої слизової оболонки тіла матки. Також доволі поширена онкологія шийки матки та яєчників. “Якщо говорити про успіх лікування і смертність, то найважче лікується рак яєчників. Найлегше виявити, лікувати і профілактувати рак шийки матки”, – каже онкологиня. 

Олена Бажан зауважує: раніше вважалося, що онкологія репродуктивної системи – це захворювання жінок середнього та старшого віку. “На цей час бачимо акселерацію, коли зовсім юні дівчата, жінки молодого віку мають ракові захворювання шийки матки. Також виявляємо рак ендометрію у жінок 30 років. Рак яєчників, якщо до цього є спадкова схильність, теж може проявитися у ранньому віці”, – пояснює гінекологиня.

Наразі світова медицина з’ясовує, чому помолодшали онкологічні захворювання. Олена Бажан акцентує на зміні життя жінки. Так, сто років тому менструація у жінок починалася у середньому в 15 років, менопауза наступала в 40-42 роки. Тепер місячні починаються в 11 років, а менопауза у 50-55 років. “Довгий репродуктивний період впливає на жіноче здоров’я, – розтлумачує гінекологиня. – Адже кожний менструальний цикл – це є овуляція і, якщо спростити опис фізіологічних процесів, травма яєчників. Кожні місячні змінюють стан ендометрію. Часто мають місце безладні статеві зв’язки, секс без захисту, інфекції, що передаються статевим шляхом”.

Безпосередньо впливає на здоров’я жінки і народження дітей та грудне вигодовування. “Раніше жінки народжували трьох і більше дітей, тривалий час годували грудьми, що природньо було профілактикою як раку молочних залоз, так і раку ендометрію і яєчників. Поки жінка вагітна і годує, її організм перебуває у стані спокою: немає овуляції – не пошкоджуються яєчники, немає місячних – не відшаровується ендометрій”, – говорить онкологиня. 

Гінеколог в івано-Франківську Олена Бажан клініка Мед-Атлант
Олена Бажан, “Мед-Атлант”

На жіночий організм дуже сильно впливає стресовість сучасного світу. “Стрес сам по собі є причиною гормональних коливань в організмі. Ці гормональні коливання, зокрема високий рівень кортизолу та адреналіну, порушують баланс у репродуктивній сфері. Стаються порушення циклу, утворюються кісти, запускаються інші доброякісні процеси. Також під впливом стресу зросла кількість різних патологічних станів, зокрема гіперплазії, які є підґрунтям для злоякісних захворювань”, – з досвіду описує лікарка. 

Що має насторожити жінку: симптоми розладів, що ведуть до раку

Ознаки розладів, які вказують на онкологію, це зазвичай порушення менструального циклу, міжменструальні кровотечі і больовий синдром. “Треба розуміти: якщо у жінки є біль і кров’янисті виділення, то захворювання набрало обертів. При цьому часто відбувається проростання пухлини у суміжні тканини і органи. Метастази дуже ускладнюють лікування. Тому наше завдання – виявити зміни на ранніх етапах, коли є успішне лікування всіх видів онкології. Важливо, щоби жінка і лікар тут були заодно”, – каже Олена Бажан.

Онкологиня наголошує: жінка має пам’ятати “золоте правило” – раз на рік відвідати гінеколога за умови, що їй нічого не турбує. І, звичайно, звернутися до спеціаліста при перших симптомах, які насторожують. 

“Жінка має стежити за своїм місячним циклом – тривалістю, інтенсивністю, регулярністю. Якщо місячні завжди були 3-4 дні, а раптом почали йти 7-8 днів – потрібно показатися лікарю. Так само, якщо місячні раптом стали болючими, якщо біль наростає, якщо з’явився неприємний запах під час місячних, якщо між місячними є виділення”, – описує гінекологиня. 

Важливою ознакою можливих проблем є контактні кров’янисті виділення після статевого акту. “На цьому треба жінкам зауважити, наголосити, бо не всі лікарі реагують. Була пацієнтка, що з такою скаргою обійшла декілька гінекологів – у неї була запущена форма раку шийки матки”, – розповідає Олена Бажан. 

Також мають насторожувати будь-який біль в малому тазу та зміна ваги – схуднення або збільшення живота. “Рак яєчника є підступним: може не бути ніяких скарг, тільки жінка бачитиме, що в неї чомусь росте живіт. Таке буває за рахунок або пухлинної маси, або рідини, що накопичується. Зволікати тут не можна – пам’ятаємо, що ці злоякісні утворення дуже складні в лікуванні і дають множинні метастази”, – наголошує лікарка.

Олена Бажан пригадує, як звернулася 42-річна пацієнтка. Її скарга не стосувалася онкології. Під час анамнезу з’ясували, що місячні бувають з різною періодичністю та різної тривалості. Жінка не прислухалася до поради обстежитися, щоби зрозуміти причини. Через кілька місяців вона повернулася. “Дуже прикро, що втратили час, – каже гінекологиня. – У жінки діагностували четверту стадію раку ендометрію із поширенням в інші органи і тканини. Розуміємо, що лікування захворювання, на жаль, буде малорезультативним…”

Олена Бажан гінеколог в Івано-Франківську
Олена Бажан, “Мед-Атлант”

Ознаки найбільш поширених ракових захворювань та передракових станів

Спеціалістка радить запам’ятати, як можуть виявляти себе поширені види онкології. І не нехтувати цими симптомами. 

Онкологія шийки матки. Перш за все це контактні кров’янисті виділення, зокрема після статевого акту. Може бути лімфорея – водянисті виділення з піхви протягом тривалого часу. Больовий синдром, особливо в ділянці сечового міхура.

Онкологія яєчників. Відбувається утворення та розростання пухлинної маси на яєчниках. Тому буде біль і відчуття тиску в попереку, внизу живота. Частий сечопуск, порушення у випорожненні. Постійне здуття через компресію кишківника пухлинною масою. Збільшення живота в розмірах при тому, що в ногах та в інших місцях жінка не поправляється. 

Олена Бажан наголошує, що пухлини яєчників досить агресивні. Гормоноактивні органи в своєму складі мають дуже багато різних тканин, з яких можуть виростати різні окремі пухлини, які активно поширюються по черевній порожнині, кишечнику, сальнику. 

“У більшості випадків маємо справу із запущеними випадками, коли вже відбулося ураження внутрішніх органів і вкрай важко провести лікування. Вкрай складно видалити всю пухлинну масу, навіть враховуючи сучасні технології і методики, – розповідає лікарка. – Також у цих випадках ускладнена діагностика. Проводимо КТ, МРТ, але диференціювати і точно визначити природу новоутвору – злоякісний чи доброякісний – можна тільки після гістології. Потрібно отримати частинку тканини, а це можливо тільки під час оперативного втручання. Не кожна жінка, маючи кісту, погоджується на операцію”.  

Онкологія ендометрію матки. Це гормонозалежні пухлини, пов’язані з впливом естрогенів. Серед іншого захворювання пов’язане з харчуванням – згідно з даними доказової медицини, а також зі збільшенням ваги. 

“Маємо знати, що жирова тканина працює в організмі як окремий ендокринний орган. Здатна перетворювати, до прикладу, чоловічі гормони у жіночі за рахунок певних ферментів. Накопичує естрогени. Надлишок цих гормонів, їхня активність може стати причиною раку ендометрію та яєчників. І вік у цьому випадку часто не має значення”, – акцентує онкологиня.  

Також причиною розвитку раку ендометрію часто є спадковість. Наприклад, синдром Лінча передається з покоління в покоління і проявляє себе не тільки раком ендометрію, а й пухлинним ураженням кишківника та інших органів. “Кожна жінка повинна знати свою спадковість. Треба спілкуватися зі своїми родичами другої, третьої ліній, щоб розуміти, які є ризики”, – наголошує лікарка.  

Рак зовнішніх статевих органів. Найбліьш поширене передракове захворювання вульви. Його викликають зміни структури епітелію, що буває під впливом естрогенів. Або ж, – що частіше, – вірусна інфекція. Мова про ВПЛ – вірус папіломи людини. Є неонкогенні папіломавіруси, віруси низької онкогенності і власне ті, які генерують злоякісний процес. На частку двох типів ВПЛ високого онкогенного ризику – 16 і 18 типу – припадає до 70% раку шийки матки, 80% раку вульви та піхви, 92% анального раку, 95% раку ротової порожнини, 89% раку ротоглотки.

Що стосується раку вульви, то найчастіші скарги на сухість в піхві, вульві, на печіння, свербіж, загальний дискомфорт. “І жінки переважно не звертаються з такими скаргами, займаються самолікуванням. Уже під час огляду ми діагностуємо, що є передрак, або все-таки рак цієї локалізації”, – розповідає Олена Бажан. 

Лікарка говорить, що досить багато жінок молодого віку мають ураження зовнішніх статевих органів – великих та малих статевих губ, промежини, рідше піхви. Іноді це пов’язано з певними ембріональними проблемами. Тому важливо, щоби дівчатка від початку статевого життя – з 12-15 років – зверталися до гінеколога. “Щоби лікар провів повне обстеження і міг попередити багато станів”, – пояснює спеціалістка. 

Так само важливо не уникати оглядів у старшому віці. “Розумні, свідомі жінки, активні соціально, але до гінеколога не йдуть. Коли вже в кабінеті запитую чому, кажуть: бо боялася почути щось погане. Типова відповідь, яка стоїть бар’єром між пацієнтом і лікарем. І часом найстрашніша жіноча помилка. Почути – це на кшталт: хто попереджений, той озброєний. Це про те, щоби запобігти чи могти вилікувати”, – каже онкологиня. 

Гінекологія в Івано-Франківську ЛДЦ Мед-Атлант
Олена Бажан, “Мед-Атлант

Як запобігти онкології

В Україні маємо високу захворюваність жінок на онко почасти через те, що ще не поширена профілактика”, – зазначає Олена Бажан. За її словами, обізнаність жінок, їхня уважність до себе і нескладні профілактичні дії могли би в рази знизити кількість хворих. І загалом зберегли би багатьом жінкам репродуктивне здоров’я та можливість народжувати.

Вакцинація від ВПЛ. На думку онкологині, вакцинація від раку жіночої сфери має бути широко поширена серед населення. “В такий спосіб можна запобігти раку шийки матки, піхви, вульви, анусу, прямої кишки, а також ротоглотки – мова про ті локалізації, де зосереджений вірус папіломи людини”, – акцентує лікарка. 

У клініці “Мед-Атлант” доступна вакцинація від ВПЛ. Наприклад, є вакцина Гардасил, її застосовують дівчаткам з 9 до 12 років, достатньо дві дози.

“В Америці кажуть, що в цьому випадку 2 плюс 2 дорівнює 6. Тобто, дві дози вакцини хоча би від двох штамів вірусу 16 та 18 захищають від шести видів раку”, – переконлива фахівчиня. 

“А ви знаєте, що в Австралії майже немає раку шийки матки? Їхня статистика – один випадок на 100 тисяч, це вкрай низький показник. Там обов’язкова вакцинація від ВПЛ для дівчаток. Також вакцинують хлопчиків – це дозволяє чоловікам уникати раку суміжних локалізацій. Таке рішення в Австралії прийняли на державному рівні у 1980-х роках. На цей час мають підтверджений результат”, – наводить приклад онкологиня. 

Позиція жінки стосовно материнства. Медики вважають недоброю тенденцією сучасності планування вагітності і народження першої дитини після 30 років. Зіштовхнулися з проблемою, що жінка в цьому віці вже має велике навантаження різних захворювань. Олена Бажан розповідає про пацієнтку, яка ще не народжувала, та має рак ендометрію. Їй консервативно проводять дуже важливі лікування і надалі будуть вести до вагітності та пологів. Але після цього проведуть видалення репродуктивних органів. 

Маса тіла має значення. Профілактика зайвої ваги дозволяє не мати зайвих естрогенів. 

Варто кинути курити. “Якщо говорити тільки про рак шийки матки, то на 90% його причина – це ВПЛ. А 10% залишається на куріння”, – акцентує лікарка. У тютюновому димі міститься велика кількість канцерогенів. Доведено, що його компоненти впливають на секрецію слизу у шийці матки – змінюється його в’язкість, збільшується ризик вірусної інфекції. 

“За умови доброї флори в піхві і доброї імунної відповіді організму та за відсутності інших патологічних моментів вірус папіломи людини проходить “транзитом”. Якщо жінка палить, з раннього віку вживає контрацептиви, в неї є супутні ТОРЧ-інфекції, тобто вона веде безладне статеве життя, то ризик інфікування із подальшим розвитком онкології дуже високий”, – застерігає лікарка. 

Проходити регулярні огляди, зважати на рекомендації спеціалістів. У клініці “Мед-Атлант” на цей час є всі сучасні методи діагностики новоутворень та передракових станів жіночих статевих органів. Апаратура і кваліфікація лікарів забезпечує передове і відповідальне лікування всіх локалізацій передракових і ракових процесів у жінок. Мова про якісну кольпоскопію, діагностичні лабораторні обстеження, проведення УЗД та лапароскопію, яка дозволяє лікувати і діагностувати дуже багато станів.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: